Литиево-йонна батерия – какво още не знаете

Публикувано от smelio 11.09.2019 0 Коментар (и)

Дори много професионалисти да работят с инструменти с литиево-йонна батерия, те все още не се ориентират добре в начините на зареждане, поддръжката и характеристиките на този вид батерии. Вече сме имали възможност да пишем важни неща, за този вид акумулаторни батерии, но в този текст ще засегнем още неща, които може би не знаете.

 

Li-Ion батериите се използват в огромен брой акумулаторни инструменти: от бормашини, винтоверти и гайковерти, та чак до прободни триони и режещи машини. Тяхното откритие вдъхна нов живот на акумулаторната техника, така че за по-малко от едно десетилетие, тя се показа като сигурен конкурент на електрическите уреди и то в редица индустриални и работни дейности.

 

Литиево-йонната батерия има максимален капацитет от старта. Тоест при нея не е нужно да я изтощите напълно и да я заредите догоре, за да я ползвате при максимално натоварване. Няма разлика между първото и десетото зареждане. Всичко, което трябва да правите е да зареждате батерията според предписанията в наръчника за конкретния инструмент.

 

Обикновено животът на този вид батерии се простира от 300 до 500 цикъла на разреждане и зареждане. Което в зависимост от работното натоварване значи 2 или 3 години. Колкото повече време минава, толкова повече намалява капацитета на батерията.

 

Преждевременна повреда на батерията може да предотвратите само когато използвате оригинално зарядно. Тоест това, което осигурява същия волтаж необходим на батерията.

 

Съхранението на Li-Ion батериите трябва да става на сухо и хладно място, при температура под 25 градуса. Но за да работят оптимално, литиево-йонните батерии ‘предпочитат’ по-висока температура. Причината е, че високата температура намалява вътрешното съпротивление и ускорява химическите реакции вътре в системата. Лошото е, че прекалено високата температура упражнява голям стрес върху батерията и това донякъде съкращава живота й. Студеното време засилва вътрешното съпротивление, батерията засилва работния си режим, но това съкращава капацитета й.

 

По-дългото съхранение на батерията, трябва да става при следните условия. Както казахме сухо и хладно място, но и по-възможност батерията да бъде оставена на 40% от капацитета си преди да бъде сложена за по-дълготрайно съхранение.

 

Изучавайте работата на инструмента, който ползвате и който работи с Li-Ion. Така ще изучавате и придобивате опит как да се отнасяте с батерията. Защото от нея ще зависи мощността на инструмента, а оттам и коефициента на полезно действие.

Оставете коментар