Бормашина съвети

Публикувано от smelio 25.08.2019 0 Коментар (и)

Току що сте закупили нова хоби бормашина! Ето 10 практични съвети, които ще ви помогнат по-бързо да усвоите тайните на работата с този незаменим домашен помощник.

 

Купили сте акумулаторна бормашина? Трябва да се запознаете с всички особености на батерията, която ще я захранва. Неправилното използване, зареждане, дълготрайност и други особености на батерията, които не съобразите, могат да ви струват скъпо. Така че предварителната консултация е задължителна. След закупуването също можете да научите това, което е важно.

 

Използвайте правилното свредло предназначено за дърво, пластмаса, метал, зидария и т.н.

 

Преди да започнете работа инспектирайте обекта. Проверете за скрити кабели, тръби, кухини и други материали, които може да причинят щета по време на работа.

 

Внимавайте когато пробивате прекалено твърд материал.  Редовно изваждайте свредлото от дупката, за да предотвратите прегряване на бормашината.

 

Бормашината може да е комбинирана и да има повече от една функция. Така че не използвайте пробивната такава, ако се налага въртеливо движение или обратното. Всичко, което трябва да знаете е в наръчника за работа с инструмента.

 

Избягвайте засядане на свредлото. Когато пробивате дупка в много чуплив материал, който оставя много прах и частици, на малки периоди почиствайте мястото, за да не се получи неприятно засядане на свредлото.

 

Не измисляйте нови начини за охлаждане на бормашината и свредлото, освен посочените в наръчника.

 

Избирайте правилната скорост според работния процес.  Когато пробивате метал или дърво скоростта трябва да е по-висока ; когато пробивате тухли и зидария, скоростта е по-ниска.  Зидарията можете да пробивате и с въртеливо движение, вместо с пробивна функция.

 

При всяко странно шумолене или неприятни звуци, необичайно загряване или миризми, или други неочаквани феномени излизащи от бормашината, просто трябва да спрете работния процес.  След като машината се охлади  включете пак, ако случката се повтори, може би е време за ремонт.

 

Да, в тази статия стана дума за хоби бормашини, защото професионалистите нямат нужда от тези съвети, но дори и хоби майсторите трябва да знаят. Прекалено евтините бормашини могат да ви докарат повече проблеми, отколкото да си свършат работата така както трябва. Така че внимавайте.

 

Оставете коментар