Грижи за градината

Публикувано от smelio 09.08.2019 0 Коментар (и)

Какви грешки допускаме най-често когато се грижим за градинските площи?

 

Този въпрос може да измори всеки читател, но не и всеки начинаещ градинар, който се интересува от това да създаде перфектната домашна градина. Изобщо не е лесно това да се постигне, но когато се избягват грешките на начинаещите, тогава добрите резултати са гарантирани. Ето най-често допускани грешки, до какво водят те и как да ги избягвате. Предварителната уговорка е, че ще говорим за проблеми свързани с използването на грaданиска техника и машини, а не за проблемите на трева идващи от климатичните особености и други странични фактори.

 

Не трябва да отрязвате тревата прекалено късо. Колкото по-малко стръкче оставите, толкова повече лишавате растението от енергийния му растеж, което добавя стрес върху неговото развитие. Така го правите податливо на насекоми и различни болести. Разбира се този процес е свързан с адекватното и качествено ползване на косачката за трева. Освен ако не правите голф игрище, никога не подрязвайте повече от 1/3 от тревните листа. Колко по-гъста и плътна е една морава, толкова по-устойчива е на плевели.

 

Голяма част от проблемите в градината идват заради неправилното използване на градинската техника. Тя не е само електрически или бензинови косачки за трева, в нея са включени най-различни компоненти. Преди да започнете употребата на нов градински уред, нов и за вас като градинари, по-добре направете няколко опита с опитен специалист, прочетете инструкциите добре и чак когато се почуствате готови, тогава може да ползвате електрически тример или храсторез.

 

Без значение дали използвате акумулаторна косачка за трева или обикновена ръчна косачка, трябва те да бъдат добре наострени ножове. Затъпените остриета задират или понякога прескачат стръкчета, което оставя листата с назъбени крайчета. След това те лесно покафеняват и тревата става податлива на различни болести. Затова съветът на специалистите е всяка година през пролетта да наостряте режещите остриета на косачката и по-средата на сезона отново да проверите дали те са достатъчно остри.

 

Забравяте да подравните изрезките от косенето. Ако оставите част от това, което сте окосили върху моравата, то ще се разложи и ще достави влага и хранителни вещества за почват. Ако обаче оставите струпвания окосена трева върху градинската площ, това ще започне да задушава тревата.  

 

Много градинари вече използват електрически метли и въздуходувки, за да отстраняват нападали листа по повърхността на градината. Преди обаче да ползвате такава техника, прочетете добре инструкциите за ползване, за да не навредите на тревните площи. Иначе е добре да не оставяте да се насъбират големи листа и отпадъчни продукти в градината, защото те задушават растежа на тревата. Когато е необходимо използвайте ръчни градински инструменти, като гребло
 
 

Несправянето с поливната система също е голям проблем за младите градинари. Добрата новина е, че можете бързо и лесно да се научите да поливате различните видове растения и трева в градината. Ако градината ви е по-малка от 100 квадрата, тогава поливането може да се прави ръчно с маркуч или с пръскачки. За по-големи градински площи се препоръчва изграждането на автоматична поливна система, която да бъде настроена според нуждите на растенията. Не трябва да поливате твърде често, защото тревата няма да захване дълбок корен в търсене на влага. Ако в градината започнат да се появяват гъбки, то това е сигнал за преполиване.

 

Не щадите инструментите и градинската техника! Дотук споделихме проблеми в градината, които са пряко свързани с използването на градинската техника. Понякога при непрофесионални градинари се случва занемаряване на градината и оставяне на площи, които се косят или чистят по-трудно. Тогава вместо да се бърза, нужно е да се прояви по-голямо търпение и да се действа по-бавно и методично, иначе рискът за повреда на използваната техника е голям.  

 

Оставете коментар