Интересни факти за професионалната и хоби техника

Публикувано от smelio 22.08.2019 0 Коментар (и)

В този текст ще излезем от общия наставнически тон, за това как трябва да се използва професионалната и хоби техниката. Ще се обърнем към няколко интересни факти, които да разкрият любопитната страна на откритията довели до създаването на толкова много съвременни инструменти.

 

Например прободният трион зеге е измислен от работник, който просто е заменил иглата на шевната машина с дълго и тънко свредло.

 

Знаете ли, че създателят на преносимия ръчен трион просто е търсел начини, за да може по-добре да реже захарна тръстика, защото мачетето бил много екстремен избор за повечето работещи този тежък труд.

 

Първата преносима бормашина била създадена от братята Вилхелм и Карл Фейн от Щутгарт, през далечната 1895 г. През 1916, компанията Black & Decker добавила спусъчния механизъм, който позволявал само на един човек да работи с пробивната машина, без да има нужда от помощта на друг. Не случайно много майстори по света определят бормашината като най-важният инструмент за всички времена.

 

Знаете ли, че пневматичният пистолет за пирони „стреля” със скорост почти 430 метра в секунда. Така че е много опасно да го насочвате към човек или друго живо същество. Използвайте го по предназначение и винаги с лични защитни аксесоари.

 

Бъдещето е тук! Поне така смятат много съвременни професионалисти и хоби майстори, що се отнася до акумулаторните инструменти. Много такива вече не използват електрически инструменти, ами се ползват от услугите на акумулаторната техника. Според тях, бъдещето дойде в момента, в който акумулаторният циркуляр се превърна в също толкова добра и мощна машина каквато е електрическия циркулярен трион.

 

Миналото също не си е отишло! Знаете ли, че археолозите са открили ръчни инструменти, които са на милиони години. Едно от най-впечатляващите открития е направено в Кения, където са датирани ръчни инструменти на 2.6 млн. години. Земеделската техника и пригаждане на инструменти за такава дейност се смята, че са на 10 000 години, а първите ръчни пила, ножовка, длето, се смята, че са изработени преди около 4000 години.

 

Когато купувате мощна техника за професионална или хоби дейност, винаги проверявайте децибелите, които произвежда по време на работа. Шумни инструменти над 85 децибела, могат да навредят на слуха ви, затова трябва да носите слушалки или тапи за уши по време на работа. Това важи като цяло за професионалната и хоби техника. Винаги трябва да съблюдавате мерките за безопасност, които съпровождат всеки един електрически, акумулаторен или ръчен инструмент.

Оставете коментар