Косачки за трева – подготовка за работа

Публикувано от smelio 09.05.2019 0 Коментар (и)

Да работиш с косачка за трева не е труден процес. Да, в началото може да е малко плашещо за начинаещите градинари; опитните такива също изпитват понякога трудности, когато преминават от един вид косачка за трева към друг. Затова нека да видим какви са основните инструкции за ползване, които ще са от полза особено на любителите градинари.

 

Лесната употреба и подготовката за работа с косачката са взаимосвързани неща. Като подготовката се изпълнява в два етапа: проверка на косачката преди работа и проверка на терена, който следва да бъде обработен от нея.

 

Направете проверка на косачката на трева, според това какъв модел е!

 

Всяка косачка преди да бъде пусната в употреба, трябва да бъде проверена за цялост; дали няма корозия по повърхностите, дали ножовете са си на място, дали корпусът е без нарушения.

 

Следва проверка на всяка косачка, в нейната захранваща част, специфична за всеки вид косачка за трева.

 

Моторната косачка трябва да бъде проверена дали няма теч на бензин, масло, газ, в зависимост от модела. Проверете копчетата, повърхността за нарушения, проверете „запалването”  като  изпуснете малки количества гориво в карбуратора. Така ще се уверите, че ще получите правилната реакция на горене, която е необходима за работа на косачката.

 

Електрическата косачка трябва да бъде проверена за целостта на кабела. Преди да започнете, проверете дали всички връзки изглеждат наред; уверете се, че няма скъсани или наръфани кабели, няма корозия и т.н.

 

Акумулаторната косачка за трева трябва да бъде напълно заредена според изискванията за батерията.

 

След като направите проверката и установите, че всичко е наред, подгответе косачката (според нейния вид), за да окосите тревата според желаните от вас сантиметри. Настроете желаната височина на косене и поставете косачката в готовност за работна позиция.

 

Подгответе ливадата за косене

 

Няма как да започнете работа с изрядната косачка, ако не подготвите терена. Трябва да обходите периметъра, който ще косите и да отстраните от него всички камъчета, клони, нападали боклуци (ако има такива) и други такива пречки, които биха нарушили работния режим на машината.

 

Косете само в благоприятно време. Трябва да не е прекалено горещо; ако косачката е шумна да не е в час, в който ще нарушавате спокойствието на съседите; трябва да имате вода наблизо, за да се освежавате. Когато подготвите косачката, терена и себе си за предстоящата работа, всичко ще бъде наред.

 

След завършване на работа

 

Инспекцията на косачката трябва да бъде направена и след като окосите тревата. Изключете косачката и направете проверка на режещата част, вижте за някакви нарушения на корпуса, проверете кабелите, батерията, (всичко казано за различните модели косачки при проверката преди да започнете работа).  

 

Следвайте тези прости стъпки и всеки път ще имате чудесен резултат, и няма да се чувствате уморени. Напротив, дори ще сте освежени от свършената добре работа в градината.

Оставете коментар