Любопитни факти за акумулаторната техника

Публикувано от smelio 24.09.2019 0 Коментар (и)

Знаете ли че, първият акумулаторен инструмент от семейството бормашини и пробивни е произведен благодарение на NASA.

 

От американската космическа агенция поръчват на Black & Decker, през 1960, изработката на гайковерт, който да се ползва при нулева гравитация. Няколко години по-късно от компанията произвеждат ударна бормашина за мисиите Аполо, която да разбива повърхността на луната, за да се вземат проби за изследване тук на земята. Работата по изработката на тези инструменти е довела до много открития, които поставят началото на производството на акумулаторна техника насетне.

 

Знаете ли че, същинското навлизане на акумулаторната техника в индустрията се случва между 1985 и 2000 година. През новото хилядолетие почти няма строителен обект по света където да липсва акумулаторен инструмент, защото той замества отлично електрическите си братовчеди. На работниците не им се налага да търсят контакт, нито да пресмятат колко дълъг е кабелът, или постоянно да търсят чукове, отвертки, ключове и т.н.

 

От 2000-та година насам са изминали почти 20 години. Оттогава насетне производителите на професионална и хоби техника са извървели дълъг път на иновации и подобрения, които са превърнали акумулаторната техника в едно от най-търсените решения в най-различни индустрии, занаяти и хоби дейности.

 

Знаете ли че, захранващата батерия е най-важния компонент от инструмента, защото тя е определяща за мощността, с която ще се работи. Има различни по-размер и параметри батерии. Те са от 12v, 14.4v. 18v. 19.2v, 24v, 28v и 36v.

 

По-малките пробивни или режещи акумулаторни инструменти от 12v до 18v, са предназначени за хоби майстори. Ако търсите мощност, която да държите по-дълго време и която да работи ефективно за трябва да започнете от 19.2v нагоре. Иначе казано, по-голям волтаж, повече мощност.

 

Знаете ли че, различните батерии имат различни характеристики, които се отразяват на работата с инструмента.

 

Никел-кадмиевите батерии губят от качествата си ако се оставят неизползвани за известно време. Така че те са добри помощници, за майстори, които планират работата си. Те обаче дразнят импулсивните майстори, които не искат да губят време с дългите цикли на зареждане. Този вид батерии обаче са по-добри при студен климат. Добре е батерията да се харчи докрай, преди да се презареди.

 

Li-Ion (литиево-йонните) батериите могат да се включват да се зареждат по-всяко време и трябва сравнително малко време, за да върнат мощността в инструмента. Най-големият проблем при тях обаче е невъзможността да се разбере точния момент на изтощението им. Понякога просто докато работите инструментът може да спре. Затова четете добре ръководството за управление на всеки инструмент, който се базира на акумулаторна технология.

Оставете коментар