Пневматични инструменти – ефективност и поддръжка

Публикувано от smelio 28.06.2019 0 Коментар (и)

Имали сме възможност да споделим предимствата на пневматичните инструменти използвани в тежката и леката промишленост. В този текст обаче ще се спрем на няколко други важни характеристики на този специален вид инструменти. Защото ако не ги използвате ефективно и не отделяте време за поддръжката им, предимствата им просто няма да важат. Ще завършим статията с цените на пневматичните инструменти, защото тя също е обект на интерес от майсторите.

 

Влияние на компресирания въздух върху пневматичните инструменти

 

Системата за сгъстен въздух трябва да е способна да доставя адекватни количества обем въздух в прираст и да поддържа правилно работно налягане, за да осигури всички изисквания за приложение на инструмента. Познаването на точните изисквания за оптимизиране на системата за сгъстен въздух е от съществено значение за изпълнение на всички задачи в работния процес.

 

Тъй като има най-различни пневматични инструменти, много е трудно да се стандартизират изискванията, но има и някои общи правила, които е добре да се спазват. Всъщност въздушното захранване е ключово за изпълнението на работата с пневматичните инструменти. Без спазването на изискванията, няма да постигнете желаната ефективност.

 

Съществува едно разбиране, че ако налягането е високо, всички изисквания са изпълнение. Всъщност това не е много правилно, защото мощността на компресора има много силно влияние, но и други фактори имат директен ефект върху работата с инструмента. Такива са: капацитетът на резервоара; диаметърът на тръбопровода до колектора; типът щепсел; вътрешният диаметър; дължината на маркуча към инструмента; верижната система и още много такива.

 

Следните предложения и препоръки могат да подпомогнат поддържането на максимална производителност на пневматичен инструмент.

 

Поддържайте адекватен въздушен поток като избягвате някои ограничаващи фактори:

 

  • Не използвайте прекалено дълъг маркуч или такъв с повече от един съединител. Специалните изисквания за маркуча са определени от производителя на инструмента. Също така вътрешният диаметър на маркуча трябва да отговаря на изискванията на инструмента за налягане и обем.
  • Не трябва да ползвате много въздушни връзки или фитинги с малък диаметър.
  • Проверявайте дали маркучът, връзките, отворите не са запушени. Проверявайте за нарушения при подаването на въздуха.

 

Стандартна проверка преди експлоатация

 

Преди работа с инструмента трябва да направите проверка на самия инструмент без да сте прикрепили маркуча. Проверете дали заглушителите и предпазителите са на място!

 

След това проверете дали ще работите с правилното налягане определено за инструмента от производителя. Прекалено високото налягане ще доведе до предварително износване на инструмента и може да бъде опасно за работещия.

 

Задължителна е проверката на маркуча. Ако има някакви повреди в неговата цялост, той трябва да се замени иначе рискувате сериозно увреди. Проверете за изтичане на въздух преди да започнете същинската работа.

 

Поддръжка на пневматичните машини

 

Чрез различни приложения, трябва да намалите или отстраните влагата при подаването на въздуха като използвате охладители, дренаж или воден капан, или хладилни въздушни сушилни.

 

За да предотвратите навлизането на отпадъци във въздушната система следва да филтрирате въздуха. Почиствате откритите части от прах и отломки от частици. Целостта на инструмента и следването на описаните инструкции за съхранение в наръчника ще предотвратят навлизането на прах и други нежелани частици в работната система на инструмента.

 

Спазвайте всички изисквания в наръчника засягащи смазването на инструмента и неговите части подлежащи на такава процедура. За смазване на зъбни колела, втулки, лагери, плъзгачи и т.н. използвайте посочено от производителя смазочно масло.

 

Използвайте аксесоари и приложения към дадения пневматичен инструмент, само ако са определени от производителя. Спазвайте всички посочени максимални работни обороти  

 

Елиминирайте всички блокажи на въздушния поток като почиствате редовно ключовите отвори на инструмента.

 

Дори да имате много опит в работа с пневматични инструменти, правилната поддръжка ще удължи живота на инструмента. Още повече, ще го направи по-ефективен в изпълнението на работните задачи. Затова четете наръчника за употреба и спазвайте и тези препоръки и предписания, които не са ви били познати до този момент.

Оставете коментар