Резачка за дърва - съвети за употреба

Публикувано от smelio 01.06.2019 0 Коментар (и)

Тази статия върви с друга такава, която засяга безопасността при работа с резачка за дърва. Ако обаче сте преминали през конкретните съвети за безопасност, в тази статия може да научите повече за правилното ползване на резачката, в смисъла на усвояване на техники на рязане, поддръжка, защита на околната среда и други важни детайли.

 

Стартиране на резачката

 

Всеки различен модел резачка има своите специфики отнасящи се до нейното пускане в употреба. Затова е толкова важно да се прочете наръчника за употреба на конкретния модел, с който ще работите. При всички положение има и общовалидни процедури, които да спазвате преди да започнете работа с резачката.

 

Поставете резачката на стабилна и равна земя с режещата верига насочена в противоположна на тялото посока. Подсигурете работния периметър, така че там да няма други хора и неща, които да отвличат вниманието ви. Преди да стартирате, проверете дали работното облекло е облечено според изискванията за безопасност.

 

В края на текста са приложени два видео клипа, които се отнасят за стартирането на бензинова резачка и електрическа резачка. И при двата вида важат споменатите инструкции, като при електрическата резачка трябва да внимавате за разположението на кабела, така че да не се омотае около краката и тялото ви, докато работите.

 

Техники на рязане

 

След като стартирате, двете ви ръце трябва да държат резачката през цялото време; лявата ръка на предната дръжка, дясната ръка на задната дръжка. Това ще гарантира, че контролирате инструмента и можете да работите уверено. Когато режете старайте се да не докосвате с резачката никакви други неща, освен дървото, което в момента обработвате. Също така внимавайте да не докосвате земята с работещата резачка.

 

За начинаещи: винаги започвайте да режете дървото, което е на нивото на ханша, за да можете да поддържате стабилния център на тежестта. Веднага спирайте инструмента ако загубите опора. Също така не режете дърва, които се намират над главата ви. Изобщо всички изпълнения, които сте виждали по състезания за рязане на дърва с резачки са забранени!.

Използвайте средната част на режещото острие, за да нарязвате дървото. Използването на предната част и задната част може да създаде нежелания откат. Макар повечето модерни модели резачки да имат спирачен механизъм срещу откат, винаги трябва да се подсигурявате той да не се случва.

 

Рязане с техника надолу – начинаещите тренират тази основна техника за рязане. Заема са основната позиция, за да се усетят габаритите на машината, нейната мощност и собствената стабилност. Всеки удар с резачката се извършва с внимание колко свободно разстояние има между острието и земята след като дървото бъде разрязано. Никога движението на моторния трион не се забързва, напротив, държите здраво и солидно, и оставяте острието да премине през дървото. Не трябва да спирате движението по средата освен заради превантивна намеса.  

 

Рязане с техника нагоре – възходящото движение нагоре работи по същия начин, защото въртенето на острието върши по-голямата част от работата за вас. Този тип изпълнение обаче изисква да вложите малко повече натиск. Този вид рязане трябва да се извършва само от опитни майстори на верижния трио. Тъй като трионът се движи към лицето на използващия го вместо към тялото.

 

Трябва да усъвършенствате тези две техники на употреба на резачката, преди да опитате каквито и да било нестандартни техники: под ъгъл, над глава, на труднодостъпни места и т.н. Ако това стане част от професията ви, не трябва да се притеснявате. С времето и под опеката на опитни майстори се научава всичко.

 

Поддръжка на моторен трион

 

За да завършим серията от статии за резачките за дърва, моторни или верижни триони, следва да отделим и внимание на поддръжката. Тя е от съществено значение за дълготрайния работен живот на всяка една резачка. Освен това правилната поддръжка и съхранение осигуряват надежден инструмент, който ще бъде готов за всяка една задача.

 

Основните принципи за поддръжка на моторните триони и резачки за дърва се намират в наръчника за модела, който сте закупили. Разбира се че има значение дали моделът е моторен, електрически или с акумулаторна батерия. Съхранението се извършва винаги в защитена среда, суха, със стайна температура. Резачката трябва да е достъпна само за нейния собственик и за работещите с нея. Деца не трябва да имат лесен достъп до този толкова опасен инструмент.

 

След всяко използване почиствайте инструмента според посоченото в наръчника, защото има вероятност веригата да се замърси, а това веднага ще наруши работния процес при следващото използване. Поддръжката и съхранението на всяка една резачка за дърва са също толкова важни както правилата за безопасност при ползване. Така че не пропускайте процедурите, спазвайте правилата за работа и ще имате инструмент, на който можете да се доверите в сложните и трудоемки дейности по рязане на дърва. 

 

Видео засягащо стартирането на електрическа резачка:

 

Видео засягащо стартирането на моторна резачка:

 

 

Оставете коментар