Шлайф машина проблеми

Публикувано от smelio 12.06.2019 0 Коментар (и)

Шлайф машините намират широко приложения в най-различни производства. Те са най-различни като модели и категории, но поради сравнително еднаквия метод на работа при различните модели, често се случват различни проблеми при работата с тях. В този текст ще разгледаме три най-чести проблема, които се случват при работа с шлифовъчни машини, как да реагирате при тях и какво да правите при честото им проявление.

 

Преди да започнем с проблематиката, следва да кажем, че новите модели шлайф машини са технологично много по-добре създадени, така че много от проблемите, които са се случвали в миналото да бъдат ограничени. Това не значи, че трябва да се отнасяте небрежно към инструмента. Затова нека се насочим към един от най-актуалните проблеми.

 

Моторът силно се нагрява

 

Шлайф машината може да е нов модел, но с течение на времето и при интензивно ползване, моторът започва да се нагрява много по-бързо. Производителите твърдят, че  скоростните предавки на машината са постоянно смазани с грес, така че няма нужда да се притеснявате за смазката на предавките. Обаче, ако машината ви е поостаряла според срока за експлоатация определен в оригиналната документация, тогава може да се наложи да смените мазнината на скоростната кутия.

 

Ако се появи мирис на изгоряла мазнина докато работите с шлайфа, значи че гъстите лубрикантни смеси в скоростната кутия са се разделили. Тогава следва да се пристъпи към смяна на мазнината, което ще удължи живота на машината и тя няма да загрява толкова бързо и рязко по време на работа.

 

Шлайфът издава странни звуци  

 

Понеже шлайф машините са различни, причината за звуците е различна. Например при лентовите шлифовъчни машини често се появява звук, който индикира, че ремъка е за смяна. В такива случаи, независимо от това каква шлайф машина ползвате е добре да отворите наръчника за употреба и да проверите каква може да е природата на странните звуци, които се случват докато работите. Ако нямате опит не заменяйте ремъка сами, ако проблемът ви се струва сериозен позовете се на гаранционния срок и посочените от производителя начини за ремонт.

 

Четките на двигателя са износени

 

Когато включите шлайфа в захранването и натиснете копчето “ON”, и нищо не се случва, тогава може четките на електромотора да са износени. Този вид машини, също като другите работещи с електромотор, при интензивен режим на работа и големи натоварвания, често се наблюдава този вид повреда. Това важи особено за шлайфове, които са предназначени за хоби труд.

 

Четките обаче не се износват на един път. Ранният сигнал, че са започнали такива процеси обаче е когато включите шлайфа и той не успява да „зацепи” веднага, а е нужно да го ударите леко или да го разтръскате. Пълното износване на четките означава, че шлайфът няма да заработи.  

 

ВАЖНО за ремонта! Обикновено производителите дават означения в наръчника за употреба към всеки модел, кои са най-подходящите начини за ремонт на повреден шлайф. Не поправяйте деликатната вътрешна инсталация на уреда сами, освен ако не сте опитни в това. Желателно е да се придържате към указанията. В наръчника много добре следва да е обяснено кои козметични ремонти можете да извършите сами, как да се грижите за инструмента, каква е адекватната поддръжка и кога той трябва да се предаде в ръцете на професионалист, за да бъде ремонтиран.

Оставете коментар