10 правила за безопасност при работа с електрически инструменти

Публикувано от smelio 22.08.2018 0 Коментар (и)

Що се отнася до електричеството, още от малки ни учат да не пипаме контактите вкъщи, да не пипаме оголени жици и т.н. Когато обаче пораснем и станем истински хоби майстори, често забравяме правилата при работа с електрически инструменти. Достатъчно е да ги спазваме, за да предотвратим жестоки последици за нашето здраве и живот.

 

Например майсторите професионалисти когато работят с електрически инструменти са инструктирани да го правят със сухи ръце или с непроводими ръкавици, защитни дрехи и обувки с изолирани ходила. В този смисъл, майсторите, които работят вкъщи предимно като хоби занимания, трябва също в гаража си да имате необходимия работен екип, който да ги пази при честата работя с електрически инструменти и техника.

 

Макар, че това, което споменахме по-горе също е правило, като номер 1 ще започнем с класическото: когато видите електрически инструмент, бормашина, машина за рязане и т.н. третирайте ги все едно са включени!

 

Номер 2 е правило за повече сигурност. Когато трябва да ремонтирате или да бърникате нещо по дадена електрическа техника, нека тя да бъде изключена по всички правила!

 

Правило номер 3 лесно се проверява! Използвайте електрически инструменти, които имат непроводими дръжки. Това се разбира лесно. Ако включите инструменти и по-дръжката усетите да преминават иглички от нея към вашата ръка, обезателно спрете работа с този инструмент.

 

Забравете всичко метално, което сте облекли това гласи правило номер 4. Правилото лесно се забравя, но точно, за да го изпълните не е добре да носите обеца на ухото си, за да се подсетите. Свалете часовника си, махнете химикалки, пръстени, накити, и в никакъв случай не сочете с малки метални предмети към работеща електрическа техника.

 

Ако работата го позволява работете само с едната ръка. Това е възможно когато го правите с електрическа бормашина, винтоверт, и някои друг по-малък електрически инструмент, който има дръжка. Правило номер 5 позволява да избегнете риска електрическото течение да премине през вашия гръден кош. Другата ръка трябва просто да бъде настрани, далеч от проводящите материали.

 

Правило номер 6 е свързано с използването на електрическата техника възможно по-малко в студени стаи или в такива където има голяма кондензация. Ако трябва да ги използвате в такива помещения, включвате ги в контакти на стената или в разклонители, които са разположени вертикално.

 

Правило номер 7 може да спаси както вашия живот, така и на човек, който е влязъл в контакт с електрически проводник. Не пипайте човека, инструмента или жицата. Изключете захранването което създава електрическата верига, ако се наложи дръпнете щепсела като го дръпнете с кожен колан.   

 

Когато в помещението или на обекта внезапно нахлуе вода, също толкова бързо трябва да спрете работата с инструмента, независимо колко добре сте се обезопасили. Правило номер 8 така или иначе е свързано с присъствието на вода на работното място. Когато ръцете ви се изпотят също не трябва да продължавате работа. Тук се връщаме на интродукцията в текста, където споменахме за винаги налична екипировка, дори и за хоби труд.

 

Когато се наложи да пипнете инструмент например, за да проверите дали мотора е прегрял или заради странното му поведение, просто го направете с гърба на дланта ви. Ако изпълнявате правило номер 9, няма да „залепнете” за инструмента.

 

Като правило номер 10, можем най-спокойно да кажем: не вземай инструментите на твоя колега, нито го докосвай докато той работи. Първото го правете винаги след консултация с него и с информация за особеностите на инструмента, а второто се прави само при необходимост да се предотврати форсмажорна ситуация.

  

Има още много писани и неписани правила за работа с електрически инструменти и техника. Много от тях се учат от майсторите, с които работите и са по-опитни от вас. Някой от тях също са написани в инструкциите за ползване на инструментите. Каквото и да е написано обаче, винаги използвайте разума си когато работите с електрическа техника и бъдете нащрек.

Оставете коментар