5 сигналa от вашата техника - Внимание

Публикувано от smelio 25.01.2019 0 Коментар (и)

Професионалната и хоби техника от всички категории е подложена винаги на работен стрес, който има своите негативни въздействия върху механиката на самите уреди. Дори когато се грижите абсолютно по предписание за вашите инструменти, може да се получи някакъв вид авария. В този текст ще разгледаме 5 предупредителни сигнали, независимо дали става дума за електрически или акумулаторни инструменти. Появи ли се някои от тези и превърне ли се в тенденция, трябва да ви светне червената лампичка и да търсите причината, и да пристъпите към начините за отстраняване на проблема.

 

Инструментът не започва да работи 

Това може да крие сериозен електрически проблем в някоя от частите. НЕ се панирайте и направете първо обследване. Проверете контакта или батериите, дали няма проблем при тях. Използвахте мултимер, за да тествате напрежението което минава през кабела, контакта, превключвателя и другите важни част.

 

Понякога проблемът се намира в самото start копче, така че проверете и неговите функции. Друг път просто той може да е напрашен или замърсен от работната среда, така че трябва да проверите четките и другите места при които може да е проникнал прах и отпадък. Извършвайте всичко според предписанията в наръчника за конкретния инструмент или се доверете на майстор!

 

Отслабена мощност   

Включвате любимия си инструмент от вашата хоби техника  и не можете да я познаете. Чувствате се че е по-добре да ползвате отвертка или клещи, или чук, но не и това, което в момента се опитва да работи. Започнете проверката от най-вероятните неща, проверете батерията на инструмента, ако той е акумулаторен. Защото може той да си е наред, но самата батерия да е започнала да показва първи признаци на изхабяване.

 

Миризма на изгоряло

Това е първи сигнал за малфункция на двигателя на самия инструмент. Миризмата на изгоряло от мотора се усеща като нещо много различно от изгорелите частици от самата работа върху дадената материя. Миризмата е категоричен сигнал да спрете работа и да предприемете стъпки за диагностика. Отново подходът е строго конкретен. Няма как да имате еднакъв подход при акумулаторна бормашина и настолна отрезна машина.

 

Високочестотен звук 

Използването на мощна техника винаги е свързана със страничен дори дразнещ звук. Когато обаче звукът се превърне в ужасен високочестотен фалцет, значи нещо не е наред. Отново трябва да различите този звуков феномен от обикновения звук, който той издава в работния процес, Обикновено такива звуци се получават от лоша смазка, затова проверете първо това. Друг вариант е проблем при превключването на скоростите.

 

Искри и пушек

Тук няма какво да се чудите, моментално трябва да спрете. Оставете веднага уреда настрани да се охлади и след това пристъпете кум диагностиката. Обикновено този сигнал е знак за много сериозен проблем, така че забравете за повторно включване за проверка.

 

Заключение

Най-добрият вариант да се справяте с проблемите с вашата професионална и хоби техника е като ги избягвате. В този смисъл, общото правило е да спазвате препоръките от производителя, които идват със закупуването на всеки нов инструмент. Там обикновено има и посочен подробен план за поддръжка на конкретния модел, съобразено с всичките му особености. След това нищо друго не трябва да ви притеснява, опознавайте инструмента докато работите с него и когато усетите признак на нестабилност, направете диагностика.

Оставете коментар