7 вида чукове които може да са ви от полза

Публикувано от smelio 09.10.2017 0 Коментар (и)

Не подценявайте чука, той е по-древен от всички познати ръчни инструменти взети заедно. Археолозите са открили, че чукът е едно от първите сложни сечива използвани от човека. И ако в праисторията, един камък е бил закачен за пръчка, то днес имаме специализирани чукове със специално оформени глави, ергономични ръкохватки, изобщо чукове за всякаква вид работа. Преди да се впуснем към 7 видове чукове, които са много важни както за любители, така и за професионалисти, нека споделим още малко за този така любим ръчен инструмент.

 

Чукът освен, че е древен е изключително прост като конструкция инструмент и до днес. Вярно е, че е претърпял различни модификации, за да може да се ползва за най-различни дейности, но в същността си той е мощен, той е символ на сила и на възможност да се преодоляват всякакви проблеми. Не случайно има и фраза в езика – философстване с чук в ръка. Нека обаче сега се насочим към обещаните видове чукове.

 

На първо място няма как да не споменем универсалния шлосерски чук. Той е разпознаваем и от любителите, защото е задължителна част от важните инструменти за всеки дом. Дето се казва, човек трябва да има чук, за да може поне един пирон да забие когато се наложи.

 

Като продължим линията за зачукването на пирони, достигаме до един традиционен кофражен чук с кози крак. Той също много успешно се справя с пирони, но извитата му от едната страна глава тип кози крак, позволява и изваждането на пирони и други такива остри елементи от плоски повърхности. Страхотен инструмент и помощник на строителни площадки.

 

Стоманен чук в единична цялостна конструкция, той е много устойчив на счупване при голямо натоварване. Масивното стоманено тяло предлага два пъти по-силен удар върху пирони и твърди работни повърхности.

 

Гумен чук, който (звучи парадоксално) осигурява по-мек удар, когато такъв е необходим. Тоест гуменият чук се превръща в идеален заместител на металните чукове. Този вид гумени чукове се използват когато ударът не трябва да оставя следи върху повърхността. Това предполага използване в металообработването (за оформяне на ламарина), строителството (за гипсокартон или тапицерии), за фини дейности в дърводелството и други подобни.

 

 Под номер 5 споменаваме чук с длето, който умело разбива скали и след това ги премахва или оформя с длетото. Това наистина е по-специфичен модел, само за професионалист, които знаят как да го ползват.

 

Чук за електротехници. Да, има такова животно. Това е чук, който е модел с нокът, но в същото време и с издължена глава, която да помага на електротехниците да достигат до труднодостъпни места, така че да зачукват пирони или скоби.

 

Чук разбивач на камъни. Това е чук от една категория много мощни ударни инструменти, които са способни да разбиват всякакви повърхности. Това са различни видове чукове с глави в различни размери според работната им характеристика.

 

Разбира се, има много и най-различни видове чукове, по-важното е вие като потребители да знаете какво избирате и какво купувате в зависимост от работата, която ще вършите. Разгледайте нашите предложения във Войнишки и намерете ръчните инструменти и техника, които ще ви трябват.

Оставете коментар