Акумулаторна техника, акумулаторни инструменти – поглед в близкото бъдеще

Публикувано от smelio 10.07.2017 0 Коментар (и)

Производителите на професионална и хоби техника постоянно представят нови инструменти на пазара, но когато погледнем в самите модели, виждаме напредък предимно в дизайна и удобството за ползване.  Докато еволюцията в дизайна е толкова бърза, то представянето на инструментите на ниво енергиен източник и зареждане, като че ли леко изостава.

 

Не че оловните батерии и акумулаторите не стартираха революция в модерната лека промишленост. Достатъчно е да погледнем как никел-кадмиевите батерии и литиево-йонната технология постепенно бяха усъвършенствани, за да се превърнат в основен източник на енергия на една модерна технология влизаща в категорията акумулаторна техника ( означавана cordless на английски език).

 

Все пак изоставането от гледна точна на дизайна на самите инструменти е значително, защото самата техника все още остава ограничена до способностите на енергийния източник, който ги захранва. Затова нека направим един бърз преглед на настоящето и да хвърлим поглед в близкото бъдеще, за да видим какви предимства очакват потребителите, майсторите и всички, които работят с професионална и хоби техника.

 

В последните години, все повече се налага тенденцията за използване на чиста енергия; тенденция, която намери израз в литиево-йонната технология. Батериите произведени от тази технология стават все по-стабилни и по-малко уязвими от натрупване на топлина и други проблеми, които се срещаха в първите години на тяхното използване. Вече виждаме как техническите характеристики на предлаганите акумулаторни инструменти се съсредоточават върху лекото тегло, увеличението във въртящия момент, по-добрата ергономичност и ползите за околната среда.

 

Всъщност експертите са категоричните, че ограниченията всъщност са в стандартната електрическа мрежа с променлив ток (AC). Съвсем скоро ние ще разглеждаме техниката, която се захранва от мрежата като по-слабата опция на акумулаторната техника. Точно както потребителите видяха електрическата косачка за трева по-добра от традиционната моторна косачка за трева. Всъщност, експертите очакват, батерийната технология напълно да надмине и да превъзхожда моторните и класическите електрически инструменти захранвани с кабел – при това в най-близко бъдеще.

 

Всъщност промяната вече е започнала и е достатъчно човек да разгледа категориите инструменти, които се предлагат във Войнишки, за да види буквално, как всичко, което преди години си е купувал и било захранвано с кабел, днес вече няма такъв. Това важи за винтоверти, циркуляри, резачки, бутални триони, шлифовъчни машини и т.н.

 

С гъвкавостта на формата, която идва с литиево-йонната технология и постоянното увеличаване на мощността, няма никакво съмнение, че акумулаторните инструменти ще продължават да имат все по-ергономичен дизайн, по-малки размери и ще стават все по-добри както откъм функционалност, така и в ефективността на изпълнение.

 

 

Оставете коментар