Банциг като следваща стъпка в кариерата на дърводелеца – експертно мнение

Публикувано от smelio 28.05.2018 0 Коментар (и)

Едно от свидетелствата за развит сектор в дадена икономика е възможността за хората в него да вземат участие в семинари и лекции, практически уъркшоп и други такива мероприятия. Така младите специалисти, а и опитните майстори увеличават знанията си конкретно за нови машини, за нови методики, за актуални решения на стари проблеми и т.н. В този текст ще разгледаме топ причини, които експертите дърводелци изтъкват в полза на работата с банциг като истински професионален тест за израстване в кариерата на младите дърводелци и дърворезбари.

 

Преди обаче да навлезем в тази професионална територия, трябва да отбележим, че специалистите съветват първо да е се започне с практика с настолен трион и с настолни отрезни машини, които може да имат конкретна насоченост, така че всеки млад майстор да усвоява конкретно методи на работа и да придобива набор от техники.

Истинският тест обаче и най-голямото предизвикателство за всеки млад майстор е научаването на комплексната работа с банциг.

 

Има анекдот, зародил се от най-добрите майстори в занаята: „Какво един дърводелец ще вземе на самотен остров? Банциг!” Е, разбира се трябва да се погрижи да има електричество на този остров, но това е друга история.

 

Банцигът е единственият инструмент, който с едно преминаване, може да прави мощни разрези надлъжни и напречни, кръстосани разрези на големи парчета дървен материал. Овладяването на точните разрези позволява и от непотребни парчета дървен материал, да се изрязват толкова тънки парчета, че да се ползват дори за фурнир. 

 

Банцигът може да се справя отлично и с извайване на криви и на извивки върху дървения материал. Нещо, което се се отдава на специализирани машини и в много голяма трудност при работа с настолен трион, може да се прави с банциг.

 

Странно е, но е факт. Много дърводелци по света, изтъкват една чисто творческа причина. Те споделя, че банцигът разширява въображението им и развива и творчески способности у тях. Те изтъкват факта, че много модерни по-малки режещи машини, които несъмнено имат ергономичен дизайн и отлична функционалност, всъщност ограничават въображението им. Можем да заключим тази част с мисълта, на един от най-големите дърводелци на 20-век Джеймс Кренов: „От всички мои машини, банцигът ми помогна най-много да използвам дървения материал по начина по който аз исках.”

 

Изключителната прецизност на банцига е това, което остава незабелязано за нетренираното око. Хората си представят банцига, заради неговите габарити и мощ, че той е изключително груб инструмент. Използването на правилното острие обаче и добрата настройка спрямо отрезния материал, прецизността се превръща във второто име на инструмента.

 

Една от причините  анекдота споменат в началото на текста да се породи е именно комплексността на банцига. В магазина няма друг такъв дървоотрезен инструмент, който да може да извърши толкова много неща: изрязва малки и големи парчета дърво, оформя ги, създава ръбове, ъгли, криви, овални парчета, инкрустации върху дървото, дървени части за детски играчки, фини и големи части за мебели и какво ли още не...можем още дълго да изброяваме качествата и функциите на отличния инструмент, но е най-добре да завършим със съвет към тези, които имат желанието да се развиват в занаята. Те трябва да знаят, че това е инструментът, който е следващата стъпка към усъвършенстване на знанията им и към превръщането им в истински професионалисти.  

 

За желаещите, които са готови да направят следващата стъпка, а и за тези, които се интересуват от пазара. Днес можете да намерите професионален банциг и банциг в категорията хоби техника, като разликата е в цената, габаритите и функционалните качества на различните инструменти – всичко това можете да разберете от описанието на техническите детайли на инструментите или    чрез консултация. Съобразете се с техническото си ниво, с работата, която искате да вършите и с това с какво даденият инструмент ще бъде полезен за вашия труд.    

Оставете коментар