Безопасните опасни инструменти и техника

Публикувано от smelio 05.07.2018 0 Коментар (и)

„Безопасността на първо място”! Няма как да спрем да го повтаряме, защото все пак това е най-важното нещо при работата с професионална и хоби техника. Сигурно сте гледали видео кадри, които изобилстват в интернет, и предавания като „Наука за глупаци” където разни хора се пребиват ту с колела, ту със скейтборд, ту с мотор, само защото не са спазили някои научни принципи.

 

При майсторите и занаятчиите такива инциденти също са възможни, затова направихме списък, с някои основни инструменти и техника, които на пръв поглед изглеждат  безопасни и лесни за управление – уви, невнимание и неспазване на основни правила могат да доведат до сериозен инцидент. На вашето внимание: безопасните опасни!

 

Снегорини

Точно така, не е изненада тяхното присъствие тук. На пръв поглед удивително приятна дейност през зимата (е, не за всеки), но снегорините - роторни или верижни, крият много опасности. Това е така, защото в снега може да изгубите от поглед движещите се остриета, но те са там и са достатъчно мощни, за да ви причинят неприятности. Затова никога не излизайте да чистите снега с вашия снегорин облечени с широки панталони или много дълги висящи якета. Спазвайте нужната дистанция и дръжте здраво машината.  

 

Градински трактор

От зимата се пренасяме в лятната градина. Сигурно е страхотно да вършеете в голяма градина с градинския трактор, но ще се учудите, колко много хора свършват в спешното отделение. Някои случки са наистина като от наука за глупаци, защото разни хора в изблик на внезапно въодушевление се качват на гърба на каращия и вършещ работата. Така нарушават баланса на машината и това води до много сериозни инциденти. Преди да измислите да направите някоя щуротия с градинския трактор, спомнете си, че под него има огромно режещо острие, предназначено за косене на тревата, а не за вас.

 

Акумулаторен циркуляр 

Този чудесен и мощен инструмент не присъства случайно тук. В световен мащаб има нарастване на продажбите на такъв вид режеща техника особено сред хоби майстори, именно това е увеличило инцидентите с циркуляри. Дори това да е акумулаторна машина, тя е много мощна и не трябва да я подценявайте. Не махайте предпазителя и работете бавно, с вещина. Усещайте материала, който обработвате и когато трябва, вместо да натиснете, дайте задна.   

 

Пистолет за пирони

Това са инструменти, които изстрелват пирони с голяма мощ върху различни повърхности.  В никакъв случай не ги оставяйте на открито място, защото са примамливи и могат да подлъжат децата да започнат да си играят с тях. Пистолетите за пирони са с предпазители, но те предпазват работещия, не и този, който може да е наблизо. Затова просто внимавайте.

 

Ъглошлайф

На пръв поглед не толкова опасен инструмент, който обаче крие сериозна опасност. Той се върти с над 10000 оборота в минута, което е два пъти повече от циркулярния трион. Проблемът при тези машини може да дойде от въртящия се абразивен диск, който дори при правилна работа, може внезапни да отскочи или да се разпадне.  Затова е добре да избирате модели с предпазители със защита против разбиване или други внезапни повреди.     

 

Няма да разглеждаме отделно категорията режещи инструменти, защото там нещата стоят така: ако не сте професионалисти или нямате дълъг опит в работа с различни машини за рязане. Бихме искали обаче за финал да споменем резачката (моторния трион).  Дълги години тя се славеше с прозвището „най-опасния инструмент” и не е случайно. Колкото и да е напреднала техниката, резачките остават все толкова опасни, затова е добре да използвате всички възможни протектори колкото и незначителна да е работата, която трябва да свършите.

 

Е, бъдете професионалисти. Работете със самочувствие и внимавайте!

Оставете коментар