Зимата идва! Време е за съвети за безопасна работа на студа

Публикувано от smelio 31.10.2018 0 Коментар (и)

5 полезни съвети за по-безопасна и ефективна работа през зимния сезон

 

Готови или не, зимата идва и не носи със себе си поредния сезон на игра на тронове, но идва със сняг, студен вятър, заледени пътища. Горко на тези, които не са привършили обектите си навреме и ще им се наложи да работят на открито и през зимата. Е, да не преувеличаваме чак толкова, с няколко добри съвети и мерки за безопасност, работата през зимата също може да бъде максимално ефективна и професионално извършена. Затова нека споделим няколко полезни съвети в тази посока.

 

Намалете излагането в условията на отрицателни температури – за да предпазите колегите и себе си от симптоми на замръзване. Зимата е коварен сезон, при който дори да е само -2 градуса по Целзий, ако духне малко студен вятър, те може да ви се сторят  -10. Затова най-доброто работно облекло трябва да е налично за всеки един от майсторите. 

 

Следете се един друг за симптоми – наблюдавайте се за загуба на мускулен контрол, гадене, тежест в крайниците, виене на свят, объркване, дори обилно потене. При най-малкото проявление на нещо подобно, просто работата се спира и лицето трябва да иде на топло, и най-добре да бъде прегледан възможно най-скоро.

 

Оптимизирайте работното място. Зимата може да бъде заплаха не само за хората, които работят на открито, но и за техните професионални инструменти и техника. Затова е добре да оптимизирате работното място на базата на това, което е най-важно да се свърши на обекта, без излишни неща около майсторите. Фиксирайте захранването и съхранявайте инструментите правилно като преди работа им оставете време да се аклиматизират. Използвайте инструментите според техните работни данни и внимавайте особено с акумулаторни инструменти, които имат чувствителни батерии.

 

Почистете снега и не оставяйте замръзнали повърхностни на обекта. Това много важна задача, защото ще предотврати възможността от подхлъзване или от намалена видимост. Дори да няма сняг, носете топли обувки със сериозен грайфер на подметката. Не правете резки движения и със сигурност ако не сте загрели добре, не изпълнявайте сложни пози, за да са свършите това или онова. Студеното време предразполага много повече за самоконтузии.   

 

Проверявайте структурната цялост на материалите и инструментите. Всичко трябва да бъде много добре проверено преди да бъде свършено като работа. Неща които са невъзможни да се случат през зимата, не трябва да бъдат правени, защото това може да навреди на крайния резултат. Това майсторите най-добре го знаят и няма нужда да им се напомня. 

 

Всъщност като генерален съвет, най-доброто, което може да се направи за работещите навън майстори, в студените зимни дни, е да им се осигури място при обекта, където да влизат и да се топлят. Там те могат да изчакват покачване на температурата навън, или подходящи условия или час за изпълнение на дадена дейност. Такова място трябва да бъде сухо и топло, подходящо за кратки почивки.

 

Други добро решение е, да съкратите работния ден, само до светлите часове от деня, когато е най-подходящо за работа. Извиквайте на обекта само най-важните хора за деня да свършат работа. Или пък извикайте повече хора, за да може за по-кратко време да свършат повече работа. При всички случаи преди да се започне работа, работещите трябва да бъдат информирани за опасностите и как да реагират при откриване на симптоми свързани със стресиращи студени фактори.

 

Съветите и предписанията за работа на открито през зимата са много повече от съвети. Те са задължителни като солидна подготовка на ръководителите на екипа и конкретно на всеки работник. Затова е добре отговорността да бъде разпределена по равно и всеки да е в състояние да се погрижи както за себе си, така и за колега, който започва да изпитва начални симптоми на измръзване.  

Оставете коментар