Ефективно използване на техниката - I част

Публикувано от smelio 07.02.2019 0 Коментар (и)

Последователни стъпки за ефективно ползване на електрически инструменти и техника – безопасна подготовка

 

Когато стане дума за ефективното използване на всички възможни електрически и акумулаторни инструменти, винаги се стига до нуждата от систематично спазване на правила. Без значение дали ползвате ъглошлайф, акумулаторен винтоверт, циркуляр, ударна бормашина, когато следвате правилата за безопасност и точните инструкции за ползване, ефективността на работния процес излиза на преден план.

 

Статията е разделена на две части, като първата е свързана с подготовката за работа, а втората с метода SPOT, този който съпътства ефективното използване на инструмента в момента на работа. Както следва, правилата за безопасност

 

Изберете правилния инструмент – преди да се започне с каквато и да било дейност, трябва да проучите какъв инструмент или техника ще ви трябват, за да свършите работа. Няма как да използвате пробивна бормашина, там където трябва да се работи са гайковерт. Още повече, някои работи изискват познаване на спецификата на самите инструменти, понякога електрическата бормашина е много по-ефективна за конкретна работа пред акумулаторната такава.

 

Всеки път когато форсирате дадения инструмент да оперира в нещо за което не е предназначен, увеличавате риска от инцидент.

 

Продължете с правилата за безопасност. Всеки конкретен труд изисква спазването на такива правила, които са свързани с носенето на правилната екипировка. Предпазители за очите, ръцете, голите части на тялото, прибрани дрехи и т.н.

 

Подгответе работното място – първо осигурете безопасен достъп на всеки, който ще работи на мястото. Чиста и бърза връзка с необходимите инструменти. Премахнете препятствията и пречките за достъп и изолирайте възможността там да влизат хора, които не са свързани с работата. 

 

Инспектирайте наличните инструменти и техника – проверете дали всичко си е на място, проверете инструментите, които ще използвате. Чуйте ги как звучат на празен ход, проверете аксесоарите им. Майсторите най-добре усещат поведението на инструментите, така че те са последната инстанция преди да се започне работата.

 

Когато използвате нови инструменти за първи път задължително прочетете инструкциите и разгледайте спецификациите на самите инструменти. Не започвайте работа без да сте се запознали с малките детайли, които може да са от полза за свършване на самата работа.  

 

Вземете предвид обкръжението – преди да започнете работа се съобразете с колегите около вас, каква работа ще вършат и на какво  разстоянието са спрямо вас и един от друг. Разпределете периметъра така че да не си навлизате в пространството, да не си пречите, но и да имате добра визуална комуникация и връзка ако се наложи намеса. 

 

Време е за работа, време е да приложите SPOT метода

Оставете коментар