Ефективно използване на техниката - II част

Публикувано от smelio 07.02.2019 0 Коментар (и)

SPOT метод - четири фактора за ефективно използване на техниката по време на работния процес

 

Когато стане дума за ефективното използване на всички възможни електрически и акумулаторни инструменти, винаги се стига до нуждата от систематично спазване на правила. Без значение дали ползвате ъглошлайф, акумулаторен винтоверт, циркуляр, ударна бормашина, когато следвате правилата за безопасност и точните инструкции за ползване, ефективността на работния процес излиза на преден план.

 

Статията е разделена на две части, като първата е свързана с подготовката за работа, а втората с метода SPOT, този който съпътства ефективното използване на инструмента в момента на работа. Както следва, втора част, методът SPOT!

 

За да не се сбърка SPOT метода с подобни съкращения, които се използват в други научни специалности, следва да кажем какво означава конкретно SPOT метода приложен към ползването на електрически, акумулаторни или ръчни инструменти.

 

SPOT е сбор от 4 фактора: скорост, натиск, ориентация, време (speed, pressure, orientation, time – SPOT). Тези четири фактора събрани в едно, са събрани в едно, защото може да се контролират от самия работещ с инструмента. Така той осъществява контрол, който ограничава потенциалните рискове възможности и изпълнява оптимално и най-ефективно конкретната работа.

 

Самите фактори, разгледани поотделно и свързани с дейността на техниката имат следните характеристики

 

Скорост и размер на инструмента – много е важно да се напаснат качествата на аксесоарите на инструмента към данните за самия инструмент. Въртящият момент на аксесоарите трябва да съвпада с максимума въртящ момент на инструмента. Това че дадено свредло или аксесоар съвпада с инструмента не значи, че съчетанието е безопасно.

 

Натиск – използвайте адекватно инструмента без да упражнявате допълнителен натиск. Колкото по-силно натискате, толкова по се увеличава риска от контузия или неприятен инцидент, освен това рискувате да повредите инструмента.

 

Ориентация – става дума за пространствена ориентация и правилното използване на инструмента в момента на атака към обекта. В този смисъл е много важно това, което беше казано в първа част на текста, за всеки инструмент да бъде прочетено какви са особеностите и препоръките за работа с него, и задължително какво не е позволено.

 

Време – времевата ориентация също е от огромно значение за ефективността на работата. Дългото използване без почивка не е препоръчително за нито един инструмент. Отделно от почивката, трябва по време на работа да наблюдавате за функционална неизправност. Когато използвате акумулаторни инструменти, факторът време придобива ново значение, защото тогава сте ограничени в период от време, кога самият уред ще бъде най-функционален.   

 

Хубавото при SPOT метода е, че зависи изцяло от майстора, който работи. Тоест във всеки един момент от работния процес, подчиняването на инструмента на всички фактори, от които зависи ефективното му използване, неминуемо водят до по-безопасна работна среда, по-малко възможности за контузии, и до по-дълъг живот на инструментите и техниката.   

Оставете коментар