Есенна поддръжка на косачката и тревата в градината

Публикувано от smelio 27.09.2018 0 Коментар (и)

Бързи съвети какво да направите през есента, за да може следващата пролет да нямате проблеми с отглеждането на райграса и вашата косачка да бъде в изправност 

 

Когато растежът на тревното покритие в градината се забави заради настъпващата есен, продължете да косите седмично сякаш всичко е нормално. Всяка седмица трябва да намалявате режещата височина, за да намалявате още една малка част от режещото острие.

 

Поддържайте тревата на височина 5-6.5 см и продължете да косите на тази височина докато тревата спре да расте. Продължаването на косенето на тревата, така че тя да е къса, но равномерна, ще ви помогне да предотвратите появата на снежна плесен. Това е много важно, иначе тази плесен и влага унищожава цели сектори от повърхността в домашната градина.

 

Колкото повече се приближавате към края на сезона, в който тревата расте, толкова повече трябва да се намали режещото острие. За последните две минавания с косачката, острието трябва да бъде в най-ниската си възможна настройка за косене.  Това което трябва да спазвате е свързано с постепенното намаляване на острието, докато дойде време за последните две минавания с косачката.

 

Започнахме с косенето на райграса в градината, защото освен ако нямате други идеи, на пролет ще чакате именно той да расте нормално, за да може бързо да се сдобиете със зеления килим, за който толкова добре сте се грижили през изминалата година. Есенната поддръжка на косачката също е важна! В зависимост от модела, има редица от предписания, които да извършите, за да може да нямате проблем на пролет и със самото устройство.

 

Някъде през ноември, понякога по-късно, понякога по-рано, зависи от климата, сезонът на косенето ще свърши. Това значи, че до ранна пролет косачката ще трябва да бъде на заслужена почивка. Ако ползвате класическа моторна косачка, погрижете се да изхарчите горивото и да оставите резервоара празен. Ако не искате да правите това, може да потърсите стабилизатор на горивото.

 

При положение, че имате акумулаторна косачка за трева, извадете нейната батерия и я съхранявайте според правилата описание в ръководството на конкретния модел косачка, защото има различни видове акумулаторни модели. Електрическата косачка също трябва да бъде на сухо и не много студено място, за да не пострада нейната механика от прекалено студения въздух.

 

Преди да оставите косачката в зимен сън, трябва да почистите косачката от тревата, която е попаднала под нея и тази, която се е загнездила около остриетата. Може да използвате малки ръчни инструменти, за да отстраните полепналите тревни частици. Просто самата косачка трябва да е много добре почистена, защото иначе ще започнат да се появяват неприятни петна върху нейната структура.

 

Ако се грижите правилно за косачката няма да ви се налага постоянно да я ремонтирате и да се чудите как да оправите поредната повреда по нея. В изготвянето на този текст попаднахме на истинска история в чуждестранен форум, където един потребител се вайкаше, че за 5 години сменил 5 различни косачки. Друг потребител явно подразнен от констатациите за лошото качество на косачките, му каза: „На теб не ти трябва косачка. Трябва ти коза!” За да не изпадате и вие в подобни диалози и случки, следвайте най-добрите съвети за работа с косачката за всеки сезон и се грижете за самата техника, така както се грижите за райграса в градината.

   

Оставете коментар