Грижи за литиево-йонна батерия през зимата

Публикувано от smelio 01.02.2019 0 Коментар (и)

Няма как често да не се връщаме към темата за литиево-йионните батерии, като изключително наложилите се в съвременната професионална и хоби техника. Този път ще обърнем внимание на запазването на батерията през зимния период. Много потребители се оплакват тогава, че дори при интензивна работа  през зимата и правилно зареждане, изпадат в положение когато батерията просто не осигурява достатъчно мощност.

 

Батерията има две основни предназначение: да освобождава енергия и да съхранява енергия. Така че когато ги ползваме в нашите акумулаторни бормашини, винтоверти, косачки за трева и т.н., ние очакваме съхранената енергия да бъде освободена и да захрани двигателя на конкретния инструмент. Външната температура обаче също оказва влияние за това дали батерията ще изпълни целта си.

 

Ако времето е много горещо и батерията е изложена на тази горещина, литиево-йонните клетки се разрушават и постепенно спират да работят. Какво става обаче през зимата, по време на студените дни и нощи? 

 

От опита на много майстори става ясно, че понякога в студеното време не само че литиево-йонната батерия отказва да работи, но и самото зарядно не успява да свърши работата си правилно. Това се дължи на ниската температура, която забавя химичните реакции необходими за протичането на връзката между позитивните и негативните краища. 

 

5 съвета как да се справите с проблемите през зимата

 

Батериите се загряват когато включите инструмента. Така че ако е останал малко заряд в акумулаторната бормашина например, включете я за малко на празен ход, за да може батерията да загрее и след това можете да започнете да я зареждате.

 

Когато сте в работна среда сред студени температури около вас, носете някакъв вид покривало за самите батерии. Много майстори дори ги държат по-малките като размер, в джобовете на работните си облекла, за да не ги излагат на студ. За да може да ги увиете добре когато не ги ползвате. Самите топли завивки, подходящи за случая, трябва да спрат студения въздух да нахлуе в клетките на батериите.

 

Не оставяйте батериите на студено през нощта. Проверете работния микробус, багажника на колата, преди да се приберете, вземете с вас акумулаторните инструменти и литиево-йонни батерии и ги оставете на стайна температура през нощта.

 

Вземете си гел уормъри за ръце, които да използвате когато се налага да работите на студено време. Топлите ви ръце ще придадат топлината и върху инструмента, така че да не има добра защита от студа.

 

Използвайте правилните батерии – това значи да използвате оригиналните батерии от производителите предназначени за конкретните акумулаторни инструменти. Не купувайте имитации на литиево-йонни батерии и се придържайте към зададеното от производителите на конкретната марка. 

Оставете коментар