Инструменти за работа и живот в гората

Публикувано от smelio 08.08.2018 0 Коментар (и)

Много хора изкарват прехраната като работят в дивата природа, а други като хижарите например и като живеят там. Понеже съвременният свят се променя и се появяват много инструменти и уреди, които да улеснят работата и живота им, направихме един списък с такива, които може да са им полезни.

 

Полезни инструменти и техника за хижари

 

Задължително е да започнем с резачка за дърва, само че ако сте хижар и не отивате много навътре в гората, за по-малки дървета, за храсти и клони имате алтернатива на класическата моторна резачка. Акумулаторната резачка е безшумна, щадяща природата и може да се използва за редица дейности около хижарското стопанство. Тя може да се зарежда и да е в изправност по всяко време на деня, за най-различни дейности.

 

Друг акумулаторен уред, с много важно приложение в гората, особено когато се налага да излизате нощем е джобно фенерче с Li-Ion технология. Това са фенери ново поколение, които имат много ярка светлина, издържат много и можете да заредите през деня, за да е готов за ползване във всеки един момент от нощта.

 

Хубаво е в килера на хижата да имате цял набор от ръчни инструменти, които да са ви полезни за най-различни дейности през деня. Не забравяйте, че когато сте хижар, вие сте и почти всичко друго, електротехник, домашен майстор, водопроводчик, готвач и т.н. Затова трябва да имате отвертки, ключове, ножовка, ръчен трион; експертите препоръчват задължително да имате с вас и комбинирани клещи.

 

Полезни инструменти и техника за дървари

 

За хората работещи професионално в гората, инструментите, които са им от полза са малко по-различни. На дърварите и на работниците в горските стопанства им се налага не само да режат дърва за огрев, но и да чистят гората, да се грижат за нея, така че да може самата тя да „диша”

 

За едрия дърводобив, дърварите нямат алтернатива на мощните мотовни резачки, но и за дейности, които имат опазващи функции, те имат доста повече с какво да се запасят. Добре е както дърварите, така и служителите в горските стопанства, които работят на терен, да разполагат с качествена техника от категорията прътови кастрачки, за да могат да подрязват клони. Клонотрошачките и дробилките също са добра алтернатива в тяхната работа,  особено след почистване на дадени местности. Храсторезите също могат да влезнат в употреба на работниците в гората.

 

В категорията ръчни инструменти, от много голяма помощ може да са чукове и други ударни приспособления, длета, и такива инструменти, които ще се използват за обработка на трупите и на събраната дървесина.

 

Колкото по-добре дърварите са запасени с инструменти с необходимите инструменти, толкова по-добре те ще си вършат работата и гората няма да се задъхва от непрестанната човешка дейност. Особено важно е за работниците в гората да познават същността на терена и на своята работа, така винаги ще знаят от какви инструменти имат нужда.

Оставете коментар