КАК да избегнете инцидент при работа с настолна отрезна машина – настолен циркуляр

Публикувано от smelio 07.06.2017 0 Коментар (и)

Основният труд на повечето проекти в дърводелските цехове се върти около различните видове Настолни отрезни машини и най-вече настолен циркуляр. Те са изключително продуктивни машини и повечето съвременни дърводелци не биха могли да работят без тях, но тази техника може да бъде също така изключително опасна. Проблемът с отката при контакта между дървото и острието на машината е причината за повечето наранявания, а ето как да го предотвратите при работа със съвременните настолни отрезни машини.

 

В САЩ има проучване, което показва, че над 30 000 травми годишно стават следствие работа в дърводелски цех и най-голям процент от тези травми е заради откат. Това е моментът, в който дървесният материал, който се обработва, внезапно е изтласкан  назад към работника с голяма скорост. Травмите в такъв момент са описани и те са най-често: удар в главата, гърдите или корема, или дървото толкова бързо се изстрелва от ножа, че работникът няма време да си мръдне пръстите...

 

Е, стига толкова уплаха, да видим как се действа. Част от решението на проблема е разбирането за проблема. Когато дървото се постави срещу преградата на циркуляра и бъде натиснато през масата върху острието, то може да започне да губи натиска си спрямо самата преграда. Когато се започва отклонение от преградата, дървото се захваща на задната страна на триона и бързо се изтласква в посоката, в която острието се върти ( право срещу работещия).

 

Един от начините за по-сигурен работен процес е, да се използва тласкач вместо дървесината да се приплъзва с ръце към триона. Можете да си купите такъв или да направите собствен, ако сте майстори – не бъдете мързеливи за това. Друг начин за намаляване на риска при откат е с използването на кръстосана шейна. Тези приспособления държат ръцете на работника далеч от острието и преместват преградата в предната част на острието вместо отстрани. Този вид устройство обаче изисква определени познания как да се направи ( можете да потърсите в търсачките с името crosscut slade)

 

Настолните циркуляри от ново поколение се изразботват с допълнителен режещ нож, който всъщност е тънко парче метал, оформено като перваза на сърф. Той се застопорява на място зад триона с извивката към триона. Ножът е там, за да се предотврати захващането на дървото в задната част на триона, ако се отклони от преградата.

 

Важно е винаги да използвате предпазното оборудване. Ако трионът ви не е снабден с режещ нож, инсталирайте го преди да го използвате. Уважавайте настолния циркуляр и неговата мощ, защото ако не го направите, спомнете си как започна този текст.

Оставете коментар