КАК да избегнете контузия при откат по време на работа с циркуляр

Публикувано от smelio 06.06.2017 0 Коментар (и)

ВАЖНА статия за хора работещи с инструменти от категорията Ръчни циркуляри – Хоби, но и за професионалисти, които да сравнят опита си с колеги

 

Най-честите контузии при работа с циркуляр, с настолна отрезна машина, с настолен циркулярен трион, са директно свързани с откат при контакта на машината с материала. При това положение, тялото на работещия не винаги се оказва подготвено за мощта, която го връхлита.

 

В тази статия ще обърнем внимание как да се избегне откат при работа конкретно с циркулярен трион, а в друг материал, ще обърнем внимание на риска от откат и избягването му при работа с настолни отрезни машини, защото принципът на работа на машините е различен.

 

Циркулярният трион е един от основните електрически инструменти, предлагани за проекти за жилищно строителство. Когато знаете как да го използвате безопасно, той е страхотен, гъвкав инструмент с голямо КПД.  Въпреки това, една от често срещаните злополуки свързани с работа с циркуляра е известна като откат. Този откат възниква когато острието прави контакт с обработваното дърво и в следствие на това се получава остра реакция, която отблъсква или дървото или циркуляра.

Ето 3 начина да избегнете отката и безопасно да работите с циркуляра си.

 

Обездвижете дървото

                                             

Поставянето на дървения материал за обработка между поставки тип кончета само по себе си е опасна ситуация. Тежестта на циркуляра ще накара дървото да се огъне в средата, така самият трион ще се свърже само с повърхността. Резултатът е откат на дървения материал. За предпочитане, поставете дървото, което ще обработвате върху стабилна, плоска повърхност.

 

Подсигурете дървото от двата края

 

При положение, че режете дълго парче дървесина, подсигурете го от двата края върху работна поставка или друга равнинна повърхност. Когато циркулярът започне да реже, единият край на дървото ще започне да отслабва. Когато достигнете средата на обработваното дърво,  тежестта на другия край може да притисне ножа на дъното и да го изтръгне от ръката ви.

 

Използвайте острие анти-откат


Когато се наложи да правите ремоделиране на дървесина, може в материала да се намират остатъци от пирони, скоби, винтове и други метални отпадъци. Острието анти-откат е изработено много по-твърдо от обикновените остриета на циркуляра и може да абсорбира контакта с останалото метално парче. Този вид острие помага обаче само при тези случаи. Затова го използвайте само когато знаете, че в дървесината може да има много остатъци от стружки, пирони и т.н. В комбинация с това, спазвайте изискванията за плоска и равна повърхност, подсигуряване на двата края на дървесината  и спазване на всички правила за безопасност при работа с циркуляр, както е описано в наръчника на продукта и конкретния модел.

 

Оставете коментар