Как да изберете най-подходяща бормашина

Публикувано от smelio 28.10.2018 0 Коментар (и)

Кратък наръчник за точния избор

 

В заглавието се съдържа въпрос, който поражда след себе си още въпроси. Отговорът на повечето от тях в крайна сметка води до правилния избор. Нека обаче да се вгледаме в някои важни аспекти на избора на бормашина, която трябва да се включи като точния инструмент, за да свършите вашата работа.

 

Преди да изберете бормашина, трябва добре да определите за какво точно ще ви трябва. Генералното предназначение определя избора, а малките детайли просто определят спецификацията. В този смисъл задайте си въпроси от типа: какви повърхности ще бъдат пробивани; в каква среда ще работите ( със захранване или без); често ли ще работите в неестествени за тялото ъгли за атака на повърхността; колко време в седмицата или месеца ще я ползвате...?

 

Виждате как всеки въпрос и неговия отговор задават рамката на конкретния избор. След като сте направили профил на работния режим и материите, които ще обработвате трябва да се насочите към вида на бормашината. Обикновените бормашини  се справят без проблем със създаването на отвори в леки метални повърхности, интериорни стени, дървени прегради. Обаче когато става дума за камък, зидарии или бетон, може да се наложи да мислите направо за перфоратор.

 

От друга страна ударните бормашини също са отличен уред за пробиване на отвори за винтове, болтове, гайки или дори вкарването им в желаната повърхност. Вместо правоъгълен патронник те има шестоъгълни гнезда, което значи, че имат специфични свредла пригодени само за тях.    

 

Също така може да имате претенции към шума, който идва редом с работата. Класическите модели са шумни и ще трябва с тях да вземете протектори за уши. Докато новите модели акумулаторни бормашини са с по-ниско ниво на звуково замърсяване и са много подходящи за по-лека работа и за места където няма електрическо захранване.

 

Изборът ви може да бъде определен от много фактори, които трябва да се научите да степенувате. Например може да имате определен бюджет, за да закупите бормашина, тогава трябва да се съобразите с цените. Цената често е показателна за качеството и може да е от решаващо значение. Можете да се възползвате от промоционални оферти, където често се предлагат качествени бормашини на много приемливи цени.

 

Професионалните бормашини от своя страна се различават от хоби моделите, защото те са направени да обслужват работни режими с много по-голяма натовареност. Изискванията за тях са много по-големи както за покриване на технически стандарт,  така и от майсторите, които търсят най-добрите показатели откъм функции и ергономичност.  Хоби бормашини можете да разгледате ако работите по-рядко с тях и са ви за домашни потребности, за неща, които можете да свършите сами, без да се налага намесата на професионалист.  

 

Акумулаторните бормашини също може да са сериозен обект на вашия избор, но поради спецификите, които те притежават и заради неща, които могат да повлияят работния процес, ще разработим отделна статия.

 

Избирайте с мисъл за работата, а когато нещо не ви е ясно, потърсете съвет от майстор или влезте в контакт с експерт, който да ви разясни детайлите, които за важни за вас. 

Оставете коментар