Как да избирате диамантени дискове

Публикувано от smelio 13.11.2018 0 Коментар (и)

5 правила при избор на диамантен диск за циркуляр

 

Да имате диамантен диск, който идеално пасва на вашия циркуляр всъщност може да направи разликата. Съвпадението и добрият избор са обосновани защото водят до пестене на средства и до висококачествени резултати при работа. Неправилното избиране на острието само ще доведе до преждевременно износване и ще ви осигури по-малък живот на диска, по-високи разходи за рязане и незадоволителни резултати.

 

Затова ето 5 конкретнни правила при избор на диамантен диск, за да можете да работите перфектно с вашия циркуляр или настолна отрезна машина.

1 правило: Проверете скоростта на въртене на вашия циркуляр. Това е един от най-важните фактори, като трябва да проверите какво пише като данни за оборите в минута на празен ход. Ако острието ви работи твърде бързо или твърде бавно, то няма да работи при максимална ефективност (ще се колебае и ще се увива) и няма да ви служи по-дълготрайно. Повечето диамантени дискове са с предварително зададена информация за RPM в характеристиките си, така че може да се свърже с характеристиките на циркуляра.

 

2 правило: работата определя острието. Има три типа диамантени дискове според работата за която са най-подходящи.

 

  • Когато се налага да режете зидарии, цимент или бетон е най-добре да използвате диск със сегментиран ръб, който реже бързо, но по-грубо. Ако приложите този диск при по-деликатни повърхности, например плочки, то по ръбовете им ще си личи грубата намеса. Сегментираният ръб на острието улеснява въздушния поток, който охлажда центъра на диска без вода и така се изтласкват отломки.
  • Следващият вид е диамантеният диск с турбо остриета, който също е подходящ за зидарии, тухли, бетон. Той разполага с вдлъбнатини при ръба и дупки в сърцевината, за да може да има по-лесно преминаване на въздуха. Може да се използва мокро или сухо.
  • Непрекъснат ръб – това е диамантен диск, който е отлично пригоден и за по-деликатни повърхност, които обаче имат нужда от прецизно разрязване. Това са дискове пригодени за работа чрез мокро рязане. Те работят по-бавно, но най-чисто.

 

3 правило: определете на каква дълбочина ще ви трябва разрез. В този смисъл трябва да проверите каква е посочената максимална дълбочина на всеки диск, който разглеждате и актуалната дълбочина на рязане. Първата е написана на самия диск, а втората зависи от няколко фактори: вид на режещата машина, стърчащи компоненти на машината или такива, които се простират под накрайниците на ножовете, ергономичност, размерите на фланците и т.н. Важно е да разберете разликата между тези две дълбочини, кoето щe гарантира,  че острието и циркулярът ще могат да се справят със задачата.

 

4 правило: каква сила на връзката ще бъде най-добра за вашата работа?Връзката (или матрицата) е това, което е се грижи за задържането на диамантените кристали към металната сърцевина, като се използва за излагане на нови абразивни слоеве. Всеки отделен диск предизвиква различни концентрации на диамантени кристали и различна степен на твърдост или мекота на свързване.  

 

Връзката между материала, който срязвате и твърдостта на острието ви обикновено е реверсивна. За да режете по-твърди материали (като порцелан), се нуждаете от по-меко острие, което да внася пропорционалност и да гарантира чистия разрез. За по-меки материали използвайте по-твърда връзка. Рязане на твърд материал с твърда връзка ще доведе до емайлира на самото острие.

 

Правило 5: ще правите сухо или мокро рязане? И двата типа имат своите предимства и недостатъци. Сухото рязане работи най-добре, когато се използва периодично (25-30 секунди по всяко време с 5-10 секунди почивка между тях) и за прави, плитки разрези. То изисква по-малко оборудване и е по-лесно за настройка, тъй като не е нужно да имате източник на вода като резервоар. Мокрото рязане е идеално, когато работникът трябва да използва циркуляр за по-дълъг период от време или да получи най-чистото и прецизно рязане. То не прави толкова прах (в сравнение със сухото рязане), но има отпадък от водата и другите отломки. Мокрото рязане е особено добре приложимо за бетона.

 

Важно е да се отбележи, че дисковете за мокро рязане са предназначени конкретно за такова рязане, те не могат да работят без постоянното обливане с вода, за разлика от повечето модели дискове за сухо рязане, които могат да работят и за мокро. Така че е добре да проверявате всичко.

 

Е, вече знаете какво да правите!

 

 

Оставете коментар