Как да постигнете по-дълъг живот на литиево-йонната батерия

Публикувано от smelio 02.08.2018 0 Коментар (и)

Днес все повече майстори занаятчии и любители използват акумулаторни инструменти, за да вършат своите дейности. От съществено значение за тях е да поддържат живота на техните батерии колкото се може по-дълго. Тъй като много от батериите са от типа на така наречените литиево-йонни ( Li-Ion), то в тази статия ще се дадем няколко практични съвети относно поддръжката, използването и начините как те да са по-дълготрайни.

 

Първо следва да се каже, че литиево-йонните батерии са различни като параметри за различните инструменти; например една акумулаторна бормашина има батерия с даден капацитет и време на зареждане напълно различни от батерията на един акумулаторен шлайф или акумулаторна косачка за трева. Затова когато купувате акумулаторен инструмент, следва да се запознаете със спецификата на литиево-йонната батерия пригодена конкретно за него. Така ще знаете кой цикъл на зареждане на батерията е най-подходящ.

 

Отваряме една скоба, за да насочим вниманието към циклите на зареждане. При   работен режим свързан със сериозна професионална дейност, акумулаторната батерия може да издържи от две до три години и да претърпи 300-500 цикли на зареждане. Трябва да знаете, че един цикъл на зареждане е равен на: пълно зареждане-пълно разреждане-пълно зареждане.  Това обаче е само на хартия.

 

Има редица случаи, събрани от ревюта на онлайн потребители, които показват, че акумулаторна техника с литиево-йонна батерия издържа много повече години. Една от причините е начина на управление на циклите. За разлика от другите видове батерии използвани за акумулаторна техника, LI-ION технологията не е чисто химическа реакция. В този смисъл литиево-йонните батерии "не обичат" да бъдат разреждани до нула. Специалистите препоръчват да не зареждате батерията докрай, частичното зареждане е достатъчно, за да използвате отново мощността на инструмента.  

 

Все пак експериментите не са за препоръчване. Инструментът следва да се използва и батерията да се зарежда според това как е посочено конкретно за тях: едно акумулаторни фенерче изисква едно отношение и цикъл на зареждане, за разлика от електрическата резачка за дърва.   

 

Тъй като литиево-йонната технология  се усъвършенства с всяка изминала година все повече компании представят продукти, в които батериите имат възможност за много по-дълъг работен живот. Такъв е примерът с акумулаторни продукти на Бош, които могат да се зареждат от една батерия с конкретни параметри за капацитета на акумулатора и неговото напрежение. Така можете да използвате една батерия за винтоверт, за бормашина, за гайковерт и други такива пробивни инструменти. Тези акумулаторни бактерии имат контакти пластини, които можете да закрепите към инструмента и да започнете да работите с него.

 

Друго предимство, което съвременните технологии създават, е възможността за защита на акумулаторните клетки, което създава условия за по-голямата дълготрайност. Това обаче също са иновативни технологии внедерени само от най-големите компании на пазара.

 

За да запазите по-дълго работния режим на вашите инструменти с акумулаторна батерия, трябва да се запознаете и с правилата за съхранение на самите инструменти. Например ако не ви се налага да ползвате батерията за по-дълго време, е добре да изразходите нейния капацитет до 50% или да го намалите дотолкова и чак след това да го оставите за съхранение. След период от около 6 месеца, трябва да проверите батерията и да я заредите отново на 50%. Когато съхранявате батерията отделно от инструмента, съобразете температурата на помещението да не пада под 5 градуса С или да не се качва над 20-24 градуса С. Мястото трябва да бъде проветриво, да не е влажно и да няма опасност от вредители.

 

Определено както за цикъла за зареждане към инструкциите за всеки различен акумулаторен инструмент, така потребителят трябва да прочете и инструкциите за неговото съхранение. Както всички други батерии и литиево-йонните имат своя лимит, те обаче са много по-дълготрайни от другите познати видове, които захранват най-различни инструменти. Достатъчно е да ги използвате според предписанието и да не ги подлагате на екстремен стрес и така спокойно може да станете още един от потребителите описали случай, в който акумулаторната LI-ION батерия е изкарала много по-дълго време отколкото е написано „на хартия”.

Оставете коментар