Как да съхранявате вашите инструменти и техника през зимата

Публикувано от smelio 31.10.2017 0 Коментар (и)

Когато зимата започне да наближава и студеното време все по-силно обгръща всичко наоколо, е време да обърнете внимание на вашите ръчни и електрически инструменти, които съхранявате в гаража, мазето, килера, във външна постройка и т.н. Въпросът е, че ако не обърнете достатъчно внимание, това може да се окаже скъпа грешка, която на пролет ще се отрази на финансовото ви състояние. Това е така, просто защото, най-различните видове техника независимо дали е ръчна, електрическа, акумулаторна, може да претърпи сериозни повреди когато са изложени продължително време на ниски зимни температури.

 

Ето полезни съвети за това как през зимата да съхранявате инструментите и техниката, които са важни за вас и които използвате редовно през годината.

 

Съхранение на акумулаторна техника и електрически инструменти

 

Много е важно как съхранявате видовете акумулаторна техника и акумулаторни инструменти. Съветваме ви, да ги държите на закрито през зимата, в помещения, в които няма замръзващи температури. Ниските температури увеличават разреждането на батериите и много видове акумулаторни инструменти дори просто няма да работят през зимата.

 

Тоест, за да не включвате специално отопление за тях, можете да приберете в собствените им кутии вашите акумулаторни бормашина, акумулаторни машини за рязане и други такива в категорията, и да ги съхранявате в шкафове в къщата, където има нормална температура за живеене.

 

Всички видове инструменти и техника, които използват батерии или се включват в електрическата мрежа са изложени на температурния стрес през зимата. Когато вътрешните метални части управляващи системата, преминат от много студено към много топло, тогава може да се създаде унищожителен ефект и да съкрати живота на всеки инструмент. Затова, много е важно, за електрическите инструменти, които ви трябват през зимата, да ги държите при нормална стайна температура в дома, като за удобство ги съхранявайте в техните оригинални кутии и ги поставете в шкаф, така че да не нарушават интериорното пространство е дома.

 

При положение, че съхранявате инструментите си на студено и ви трябва спешно да използвате един от тях. Вкарайте го в топла стая за повече от един час, така че той да успее да се аклиматизира. Различните лубриканти също помагат за бързото аклиматизиране на инструмента и казваме различни, защото към всеки инструмент има предварително дадена информация в неговите инструкции, какъв лубрикант е най-подходящ за него.

 

Съхранение на ръчни инструменти през зимата

 

Повечето ръчни инструменти няма да пострадат от резките спадове на температурата през зимата. Така че няма проблем да ги съхранявате в гаража, в мазето или в бараката в градината. Все пак е добре да знаете, че металните части, дървените части както и пластмасовите части, търпят известни промени в микроструктурата когато са изложени на твърде ниски температури продължително време. Това може да има лоши последици когато работите, защото самите инструменти стават по-чупливи и има вероятност да се счупят. Затова преди да ги използвате вкарайте ги за известно време на топло, за да влязат в прилична работна температура.

 

Понеже зимата в България също е много своенравна, може да се случи така, че вместо много студ, да има повече влажно време. Това може да доведе до ръждясване на ръчните инструменти, за което също е добре да се вземат предварителни мерки. В този смисъл ако работите и през зимата се погрижете да имате добра работа температура в работилницата и да имате обезвлажнител когато влажността в помещението надвиши нормата. Така ще имате решение както за добро съхранение на инструментите, така и за бързото им привеждане в работен режим.

Оставете коментар