Кратък наръчник за безопасност при работа с мощни инструменти

Публикувано от smelio 17.05.2018 0 Коментар (и)

ЗАЩО е важно да четете Правилата за безопасност преди  работа с професионална и хоби техника?

 

Както в много сфери от живота и при работата с професионална и хоби техника – безопасността е на първо място. В тази статия ще обърнем внимание на няколко аспекта засягащо безопасността на работното място, които да послужат като сигнална лампа и да не се разсейвате когато работите с вашите инструменти.

 

Първата сериозна причина, поради която различните видове електрически и акумулаторни инструменти могат да са екстремно опасни е, че инцидентите стават мигновено. В работната среда има искри, има откат, има остри предмети, човек е заобиколен от нестабилна среда, всичко това е потенциална опасност. Дори човек да е взел мерки, невниманието по време на работа може да повреди самите инструменти, да повреди обекта на дейност и собствеността.

 

Затова е категорично задължително – дори да сте опитни майстори и да имате достатъчно натрупани работни часове – когато купувате нов инструмент за вашата дейност, редом с техническите характеристики се запознайте и с правилата за безопасна работа с  конкретния инструмент.

 

Следващата правилна стъпка е да го тествате в по-сигурна среда и да свикнете с неговия ‘характер’. Особено важи за бормашини, перфоратори, всякакви режещи инструменти и други такива, в които взаимодействието ръце-инструмент е водещо.

 

Преди работа с инструмента, проверете всички функционални части дали са в изправност, дали са добре закрепени, дали инструмента не издава някакъв специфичен шум. Преди да включите режещ инструмент, инспектирайте острието, проверете дали е закрепено добре. Направете преглед и на защитните механизми. Времето за откриване на проблем в даден инструмент е преди да започнете да работите с него.

Важно! При работа с акумулаторна техника, трябва много добре да се запознаете с циклите на зареждане, с мощността и с харченето на батериите, защото в работна среда ви трябват винаги в пълна мощност, иначе рискувате да не можете да свършите работа и инструментът да е нефункционален – което също може да повреди обекта върху, който работите. От съществена важност е когато работите с електрически инструменти да сте ги включили правилно в електрическата мрежа и да използвате предпазни средства срещу силния волтаж на машината в ръцете ви.

 

Когато сте в работна среда и сте на път да започнете работния процес, отделете малко време да се запознаете с материалите, с които ще работите. Подгответе се добре както материално, така и ментално, за да може на ваше разположение да имате най-подходящите инструменти за работата, но и търпението и вниманието, с които ще трябва да вършите тази работа. Работете когато се чувствате добре и следвайте правилните методи за всяко дело, така здравият разум ще бъде винаги ваш пръв съветник.  

Оставете коментар