Кратка история на маркуча

Публикувано от smelio 09.06.2017 0 Коментар (и)

Работили сте дълго и усърдно през изминалата пролет, за да поддържате живота в домашната си градина красив и привлекателен, така че да радва цялото ви семейство и вашите гости. Лятото обаче вече идва и ще трябват също толкова грижи, за да можете да поддъръжате тази свежест. В този смисъл, една от основните грижи през лятото в градината ще бъде поливането. Във voinishki.com разполагаме със цяла категория Консумативи за поливни системи, където ще намерите продукти за усъвършенстване на използваната от вас градинска техника; ще улесните поливането на цветята и тревните площи или просто ще закупите по-здрави, функционални и ефективни маркучи за градината.

 

В тази статия, бихме искали да ви разкажем за историята на маркуча, който е един тривиален предмет от градинската техника, но историята му е наистина забележителна. Еволюцията на маркуча върви заедно с развитието на технологичната мисъл на модерната култура и това е много добре отразено в историята, която съпътства  неговото създаване и в последствие усъвършенстване.

 

Първите сведения за използване на маркуч, датират от преди 2500 години. Нашите съседи, древните гърци, решили да вземат червата от един вол, почистили ги и остранили всички пречки, които свързвали маркуча с големия стомашен мехур на животното. Напълнили вътрешностите с вода, а стомахът изпълнявал ролята на компресор. В този момент бил изобретен първия маркуч за гасене на огън.

 

Животинските черва са много еластични, но нямало как да се използват постоянно. Появяват се сведения за твърди и гъвкави маркучи, които се използвали и в ранното Средновековие от гърците. Чак през 1600-та година в холандския изобретател Ян ван дер Хейдън пришива животинска кожа, така че да произведе първия гъвкав маркуч. Много подобрения са направени през следващите 300 години. Използваните материали били кожа, конопено платно платно, памук, лен, брезент. Всички обаче се оказвали тежки и бързо протичали. В 19 век се появила гумата и след това синтетичните материи, и така постепенно се стигнало до съвременния познати ни градински маркуч. 

 

Във Войнишки обаче, освен съвременни и усъвършенствани модели маркучи, можете да намерите и пистолет за поливане, който ще ви позволи да фиксирате силата на струята и да нагласявате количеството вода; да избирате вида струя; да заключвате спусъка...всички тези функции в пистолета, а и още много други се свързват безпроблемно към маркуча.

 

Използвайте онлайн-магазина на Войнишки, за да разгледате различните видове маркучи, пистолети за поливане, механични пръскачки за напояване; потърсете необходимите ви консумативи за поливни системи и си осигурете качество за поддръжка и грижа във вашата прекрасна градина.

 

 

Оставете коментар