Макетен нож – начини и правила за ползване

Публикувано от smelio 22.06.2018 0 Коментар (и)

Знаете ли, че макетният нож се използва във висшата кулинария?  Не вярвате! Останете с нас в текста, за да разберете и това му приложение. В тази минималистична статия, ще разгледаме различните начини за използване на макетното ножче в различни ситуации, за да видите, че то е полезно в дома, в офиса, в строителството. Също така ще споделим няколко важни правила, които трябва да спазвате при ползване, за да не се нараните и да го използвате най-ефикасно.

 

В английския език думата за макетен нож е свързана с думата utility – тоест полза, удобство, практичност. Ето защо по предназначение той е изключително полезен в най-различни ситуации. Неговата полезност се изразява и в качествата ми. Той е еднакво сигурен и лесен за ползване.

 

Най-добрите модели имат здрава и сигурна дръжка, която не позволява дори на изпотена ръка да се хлъзне; сигурно заключване според модела; възможност за отваряне и затваряне само с една ръка; бърза и лесна смяна на острието. Това малко ножче с джобен размер има своя собствена структура, перфектна ергономичност и супер функционалност.

 

Приложение:  най-често извършвани дейности.

В строителството – при сухо строителство за изрязване на гипсокартон, за перфектни разрези в стени от гипсокартон; за маркиране и точкуване на повърхности, и др. Рязане на свързващи материали; изрязване на излишен материал на строителния обект: пластмаси, муфи, каучук, втвърдена пяна и т.н.;   

Складова дейност, офиси, в индустрията занимаваща се опаковки – други помещения, в които се налага разопаковане на кашони, кутии, пратки; за рязане на гофриран картон; рязане на тънки ленти за опаковане,

В дома:  за подрязване на килими или постелки, за нарязване на стари дрехи и парцали, за отстраняване на излишен материал след ремонтни дейности, дори и за отваряне на кошмарно затворени опаковки с играчки за децата, за разопаковане на пратки от куриерски фирми и т.н.

 

В кухнята?  Според готвач, който дълги години работел в ресторант в Ню Йорк, когато започнал стажа си, видял как неговият шеф  избирал своите подчинени в кухнята, не според това дали могат  да правят месо алангле, или омлет дю фромаж, а според това колко добре се справяли с нарязването на различните хранителни продукти. Работещите в кухнята готвачи имали точно обозначени размери, за отделните продукти. За огромна изненада на новопостъпилия готвач дори шеф-готвача използвал макетен нож, за да нарязва в перфектни форми: ябълки, картофи, малки и по-големи цитрусови плодове; използвали ги още за различни сирена и месо, за перфектно разрязване на хапки и сандвичи, и за какво ли още не. Един вид, професионалните готвачи използвали тези стоманени остриета прездназначени за дейности далеч от кухнята, именно за оформяне на елитарно меню. Наложило се и на този готвач да зареже първоначалния потрес и да започне да прави фини и перфектни разрези.    

 

А сега, за да не се нараните, ето и най-полезните предпазни съвети при работа с макетен нож.   

 

  • Не работете с изхабено острие, те изискват повече сила и неусетно можете да изгубите контрол над ножа;
  • Не режете повече от това, което ножа може да издържи или да отреже, тоест преди закупуване поинтересувайте се какви са му възможностите и кои материали са забранени;
  • Не съхранявайте ножа с пуснато острие, това може по-бързо да намали работния му потенциал;
  • Винаги проверявайте инструмента преди работа;
  • Ако нещо разсее вниманието ви, веднага спрете да режете, възстановете концентрация и продължете;
  • Не подавайте макетния нож от ръка на ръка,  по-добре го поставете на маса, за да може другия човек да го вземе сам;
  • Желателно е да фиксирате предмета, който ще режете с ръка или с друго пособие, за да си осигурите сигурност и ефективност;
  • Не упражнявайте силен натиск върху ножа, предайте му силата си естествено, за да може той да си свърши работата;
  • Ако макетното ножче случайно ви се изплъзне от ръцете, мигновено се отдръпнете и в никакъв случай не го хващайте с ръка във въздуха или с крак. Това е режеща стомана, която може да направи сериозна поразия върху кожата ви.   
  • Ръкавици, предпазни очила, предпазни средства са желателни, особено при по-трудоемка ситуация. 

 

Различните видове макетни ножчета има своите силни и слаби страни, така че най-добрият нож обикновено се определя в зависимост от работата, която трябва да свършите. Нож с фиксирано острие е този, при когото острието остава в една позиция по време на работа. Неговите предимства са в стабилната и здрава дръжка, и пригодеността му за по-тежки или твърди материали. Макетният нож с чупещо се острие е за по-леки материали, така че внимавайте много при използването му.   

 

Както казват специалистите: колкото повече животът ви е свързан с метода направи си сам, толкова по-разнообразни приложения ще намерите на макетния нож. Колкото до ползването му в кухнята, ако сами вие сте мастър-шефа вкъщи, пробвайте, току виж сте намерили точното им приложение и в тази насока! В крайна сметка финалните думи в историята на готвача са:" Ако ползвате макетен нож в кухнята и можете да направите прав разрез с него, то вие вече сте по-напред от повечето професионални готвачи."

Оставете коментар