Малки домашни ремонти – да поправя сам или да наема професионалист

Публикувано от smelio 23.08.2017 0 Коментар (и)

Няма знак за равенство между различните ремонти вкъщи. Някои са простички и носят минимален риск, който сръчните ръце могат да преодолеят, но други изискват експертно докосване. За да разрешите въпроса, кога е добре да се справите сам и кога да наемете майстор или фирма, трябва да познавате себе си, да знаете какво можете да свършите сами и да направите сметка .

 

Добре ще е да си направите преглед на домашните ръчни инструменти, с които разполагате и ако нещо ви липсва, тук има статия, която ще е полезна, за да ги попълните. Експертите които наблюдават развитието на сектора ‘направи си сам’, разделят нещата в категории: трудни и лесни ремонти. Класификацията не се базира само на трудността или лесното изпълнение. Защото то може да е относително. Съветът на експертите е: когато има ремонт за разрешение и той засяга сигурността на изпълнителя, най-добре е да се наеме професионалист.

 

Нека вземем пример от практиката обаче. Когато се развали електрически ключ за осветително тяло в дадена стая, елементарно е да го смените, просто спирате тока в дома, следвате схемата на ключа и за нула време ще го смените. Когато обаче слагате нова плафониера може би няма да сте толкова сигурни в правилното поставяне; красивото тяло освен че ще трябва да се върже към електрическата мрежа, трябва да  постигне и желаният естетически ефект в стаята. Тогава със сигурност ще се замислите, дали ще може да се справите сами. Когато обаче има проблем в цялата електрическа мрежа в дома, тогава освен ако сам не сте електротехник, то друго решение освен професионалист няма.

 

Ние във „Войнишки” съзнаваме рисковете, които се крият в самоопределянето и затова сме разделили нашите продукти в сайта, в голямата си част, на професионална и хоби техника. В тази статия, решихме да не рекламираме продукти, а просто да ориентираме хората, как по-лесно да разчетат проблема и дали ще могат да се справят. Когато имате колебание, вземете под внимание тези три точки:

 

  • Сигурност. При положение, че има риска за здравето ви в момента на решение на проблема, обадете се на професионалист.
  • Сложност на изпълнение.  При положение, че не можете да се справите с техническото или естетическото предизвикателство, майсторът е сигурното решение.
  • Цена на ремонта. Това е много специфичен момент. При положение, че има риск да нарушите цялостта на ремонтирания обект или повърхност, и това ще ви струва повече пари отколкото професионална намеса. Обаче, ако ремонта е незначителен като цена и ще ви струва по-скъпо просто да наемете професионалист опитайте сами.

 

Последната точка свързана с цената е много важна, защото може да послужи за отправна точка към следното решение. Вие имате добър комплект от ръчни инструменти вкъщи, имате необходимата техника, но ви липсват познания. Започнете да се самообразовате от специализирани сайтове, които вече не са малко и в България. В такива, чрез видео и нагледни обяснения, можете да усвоите знания по всякакви теми за ремонтни дейности в дома. Така ще намалите разликата между цената на ремонтирания обект и цената на майсторски труд, който ще се наложи да заплатите, просто защото този път, вие самите ще се справите.

 

Оставете коментар