Накрайници с диамантен връх

Публикувано от smelio 14.01.2019 0 Коментар (и)

Какво трябва да знаете за свредлата с диамантено покритие на върха   

 

Накрайниците с диамантен връх – или диамантени свредла – се използват за пробиване на различни по големина дупки в много твърди материали.

 

Материалите могат да се класифицират в няколко категории:

 

Стъкла, от следните видове: морско стъкло, разтопено стъкло;

Каменни материи: камък, нешлифовани диаманти, скали, речни камъни, нефрит и много други такива;

Керамика: плочки, гранитогрес, глазирана керамика, керамични плочи и т.н.    

Твърди материи от живи организми: черупки, рогове, кости, вкаменелости;

Дървесина: изключително само много твърда дървесина. 

 

Още тук е редно да се каже, че е изключително противопоказно да се ползва накрайник с диамантен връх при метали, меко дърво, пластмаси, темперирано стъкло   и други по-меки материи. Нищо от взаимодействието, което търсите няма да се получи правилно и само ще повредите диамантената материя. 

 

Споменатите материали, които може да се обработват безпроблемно навеждат на мисълта, че този вид накрайници могат и следва да се използват от майстори,  занаятчии и хоби маниаци, които упражняват фини намеси върху материята, за се получат високи естетически резултати.   

 

Животът на диамантените свредла зависи от много фактори: скорост, смазка, налягане и плътност на материала, който обработвате. Защото има много голяма разлика ако обработвате керамична материя в сравнение с някоя черупка на членестоного на милиони години. Именно затова е добре да избирате свредлата и накрайниците на базата на техните работни параметри и да ги прилагате според конкретния случай, и да не се осланяте на качеството дълготрайност. Трябва просто да приложите накрайника, така че максимално добре да свършите работата си.

 

За да постигнете максимален живот от свредлото и за да предотвратите напукване на материала, използвайте малко или никакво налягане, поддържайте режим на най-бавната скорост  на пробивния инструмент и винаги дръжте материала и свредлото охладени в количество вода.

 

Ако замирише на изгаряло, отстъпете! Или скоростта е твърде висока, или натискът, който прилагате, е твърде голям. Свредлото никога не трябва да бъде нито топло нито горещо на допир. Стартирайте с на най-ниската скорост на бормашината. Започнете бавно и увеличавайте, докато свредлото минава през материала ви. В идеалния случай обаче поддържайте постоянно ниска скорост. Ако скоростта е твърде висока, това ще доведе до прегряване на свредлото и разрушаване на материала. Освен това свредлото по-бързо ще се притъпи и ще скъси живота на накрайника.

 

Запомнете: най-ниска скорост, охладител, минимален натиск, останалото ще го свърши диамантените частици. 

Тази статия е прелюдия към една по-голяма такава за диамантено-пробивни машини, където по-обстойно ще разгледаме всички, което може да е от полза на съвременните майстори и хоби-маниаците.   

Оставете коментар