Ножовката – стар приятел на класическите майстори

Публикувано от smelio 18.05.2018 0 Коментар (и)

Забележително е развитието на категорията режеща техника, която става все по-добра в рязането на най-различни материали използвани в различни индустрии. Днес чрез модерна режеща техника можете да пробивате дупки в твърда материя, можете да я срязвате, можете да я оформяте по нов начин и т.н.

 

Това не значи, че трябва да обръщате гръб на класическите ръчни инструменти, които са незаменими заради възможността за контрол от страна на ръката на майстор, който работи с тях. Затова в този текст ще обърнем внимание на класическата ножовка, която е стар приятел на майстори работещи с дърво, метали, стъкло, пластмаси и керамика, и други твърди материали.

 

Класическите ножовки са възможни във варианти с различен брой на режещите зъбци, като е добре да имате предвид, че метал се реже с по-малко на брой зъбци, докато тънки материали изискват ножовка с повече зъбци, които са по фини. Обикновено има ножовки с три вида конфигурация на зъбците:

,

  • Стандартен модел е когато зъбците са прави и равноотдалечени. Този вид ножовки е добър за рязане на метали, които не съдържат желязо.  
  • Наклонени зъбци предназначени за тънък метал, като режещите зъби се организират в сет от по три и така се подреждат върху цялата режеща част
  • Вълнообразен модел подреждане е най-подходящ за рязане и на по-дебели метали. Зъбците са подредени вълнообразно, за да осигуря по-гладно и фино изрязване.

 

Пазарът днес предлага много добри модели ножовки, които имат много по-ергономична рамка и здрава структура, като трябва добре да разгледате модела, който ви е грабнал окото. Така ще знаете, че ще се сдобиете с ножовка, която ще отговаря на дейностите, които вършите като професионална или хоби дейност. За майстори, които работят на по-малка повърхност има и специални мини ножовки, които също са много удобни и здрави.

 

Ето кратък списък със съвети, които ще направят работата ви с ножовките много по-практична, по щадяща самия инструмент и много по-безопасна и качествена като изпълнение.

 

  • Избирайте модела ножовка според дейността, която вършите. Тоест разположение на металните остриета спрямо вида материя, която ще режете.
  • Зъбатите остриета винаги трябва да сочат напред; да бъдат чисти и по-възможност по време на усилена работа да се смазват с машинно масло, за да не прегравя металът и да не се чупи.
  • Острието винаги трябва да е в неогъваемо и в изправност, а рамката правилно заравнена.
  • Използвайте цялата дължина на острието с всеки удар, като използвате силни, равномерни удари с посока на движение напред.
  • ТВЪРДИТЕ материали се режат с по-бавни удари отколкото по-меките такива.
  • Отработете добре изкуството на затягането и подсигуряването, като тънките парчета, които ще отрязвате изискват захващане в скоби, а акор ежете тръби, нужно ви е поне менгене.

 

Пазарът е богат и на модели ножовки – акумулаторни и електрически, но на техните качества ще обърнем внимание специално в друг текст. От съществена важност е информираният избор преди закупуването на всеки ръчен или електрически инструмент, за да може той да служи вярно на вашата работа и постепенно да възвръща инвестициите си в материални придобивки. 

 

 

Оставете коментар