От метлата до модерната прахосмукачка за дома

Публикувано от smelio 30.08.2017 0 Коментар (и)

В нашите търсения за полезна информация относно предлаганата във Войнишки техника, често попадаме на любопитна информация, която няма как да не споделим. Така се случи и когато търсехме информация за качествата на модерните прахосмукачки и какво предоставят те на съвременните домакинства. Нека да разгледаме заедно.

 

Преди всички, това на което попаднахме като проучване бе изключително интересното мнение на американски експерт, който казва: „Прахосмукачка създадена през 1910 г., ще почисти килима точно толкова добре, колкото произведена модерна прахосмукачка в наши дни”. Сама по себе си, тази информация е много изненадваща, защото съвременните акумулаторни прахосмукачки, хоби прахосмукачки (перфектно решение за дома), професионални прахосмукачки идват при потребителите с изключително разнообразие от функции и качества, които един век назад биха изглеждали немислими.

 

В такъв случай, нека проследим, защо се появява тази фраза и с какво модерните прахосмукачки опровергават тази фраза или пък я потвърждават. Всичко започва с метлата. Не знаем много за това как средновековните българи са почиствали домовете си, но знаем със сигурност, че сведения за почистваща техника и инструменти намираме 2300 г. пр. Хр. Изглежда обаче, до края на 18 век, чистенето с метла е било доста неефективно и трудно занимание. Така изобретателят Леви Дикинсън през 1797 г. подобрява функционално метлата на жена си, като просто добавя в нейната структура зърнената култура сорго. Това е зърно, което не се разпада лесно, твърдо е и устойчиво – идеално за метла. Дикинсън започнал да продава и на съседите си от тези метли.

 

Такъв процес на еволюция следва да се е случил и с модерните прахосмукачки и почиствателна техника. Еволюция в чиято основа стоят примитивните средства и инструменти за почистване. През 19 век, все пак, хората в западния свят започват да търсят по-бързи и ефективни методи за почистване. Един след друг започват да се появяват патенти за най-различни у-ва, които по един сложен начин започват да събират и избутват прах в контейнери. Тези устройства не са се наричали точно прахосмукачки, но със сигурност идеята за чисти килими и безпрашни домашни пространства е била водеща в създаването им.

 

В началото на 20 век, нещата вече стоят по-друг начин. През 1901 г. британският инженер Хюбърт Бут изобретява прототип на съвременната прахосмукачка и я кръщава „Пуфтящият Били”. „Били” работел на бензин и бил пренасян с каруца, просто защото бил прекалено голям, за да се носи на ръка. Всмукателната тръба се вкаравала през прозореца на сградата и „Били” започвал  да работи. Той обаче бил годен за много по-големи сгради и помещения. Как тогава една прахосмукачка през 1910 г. ще бъде също толкова добра като такава 100 години по-късно от гледна точка на почистването?

 

Всичко става благодарение на инвеститора Уилям Хувър, който през 1908 г. купува патента на Джеймс Спенглър (вече оптимизирал работен вариант на прахосмукачка работещата на принципа на изсмукване на прахта чрез въздушна струя). Хувър инвестира пари в маркетинг, научноизследователска дейност и оптимизация на прахосмукачката; развива търговия от врата до врата и постепенно превръща изобретението на Спанглер в бизнес успех.  Така внезапно, модерните домове стават изведнъж по-чисти, а прахосмукачките започват да стават все по-функционални и стилни и от гледна точка на дизайна.

 

Днес, в 2017 г. във Войнишки предлагаме най-различни видове прахосмукачки, които далеч надхвърлят като функции и качества, това, което са имали хората през почти целия 20 век. Да, основната функция може да не е променена, да се почиства лесно, бързо и ефективно прах от килима и мебелите, но от гледна точка на пестенето на енергия, ефективността, достигането на най-различни места, почистването на различни видове повърхности. Няма как вече да има база за сравнение. В този смисъл, в категорията прахосмукачки и почиствателна техника в нашия сайт, вие ще намерите описание на всяка отделна прахосмукачка, независимо дали е класическа или акумулаторна прахосмукачка. Ще се запознаете с нейните характеристики и възможности, качества и ще можете да изберете на базата на това, от което имате нужда.

Оставете коментар