Пила за всеки занаят

Публикувано от smelio 23.01.2019 0 Коментар (и)

Защо всеки майстор трябва да има различни видове пила

 

В света на занаятите, много често  електрическите машини не са най-добрите помощници по оформяне и завършване на даден краен продукт, част или елемент. В този смисъл на помощ винаги идват ръчни инструменти, прецизно ръководени от  майсторството на занаятчийските ръце. Затова в този текст ще се запознаем с всичко, което трябва да знаете за инструмента пила.

 

Според определението, занаятчийската пила представлява, назъбена метална пластина, прикрепена към дръжка, за изстъргване, филиране, оформяне, почистване и заглаждане на ъгли, издялкване, заглаждане и финиширане на метали, дърво, пластмаси, полимерна глина и т.н.

 

Способностите на пилата на базата на зъбите се показват в скала, варираща от 00, която е най-грубата, до 6, която е най-фина. Всяка пила има определен брой зъби на квадратен сантиметър.

 

Качествената пила е отлична инвестиция за всеки майстор, а комплект различни пили вече са основа за извършване на най-различни дейности. Правилната поддръжка на пилата удължава живота й и я прави функционална много дълго време. 

 

 

Пила – употреба на различните видове в най-различни работни ситуации

 

Уголемяване на отвори в мъниста и други фини елементи;

Заглаждане на ръбовете на керамични плочки и порцеланови изделия;

Оформяне на дърво, метал, камък и други твърди материи;

Филиране на вътрешните ръбове на малки и големи изделия;

Заглаждане краищата на изрязани кабели, дървени елементи, керамични парчета, и т.н.

Изглаждане на драскотини и следи от инструменти върху обработвания материал;

Преоформяне на различни елементи;

Изпилване  в тесни и сложни за обработка области в материала;

Пробиване на материала;

Обработване на повърхност за  гравиране на елементи в материала.

 

Това са само малка част от много важните неща, които можете да направите ръчно с пила.

 

Кой професии и занаятчии използват пила

 

Ще се изненадате колко много професии и майстори използват пила, за да свършат конкретна работа.

 

  • Часовникари – такива които произвеждат часовници, но и такива които ги поправят. В този занаят пилите са специфични фини и могат да правят чудеса върху изключително малка площ.
  • „Направи си сам” майстори и такива хора, които изработват малки дрънкулки за продажба
  • Микро инженери, инженери по прецизността, такива които работят  в електронното инженерство, софтуер инженерство, електрическо инженерство, оптично инженерство и т.н.  
  • Дърворезбари и дърводелци
  • Лютиери, майстори на всякакви музикални инструменти;
  • Майстори на макети
  • Скулптури
  • Електротехници
  • Бижутери

 

Използване и поддръжка на пилата

 

Когато  зъбите на пилата започват да се замърсяват и каналите между тях започнат да се  задръстват, използвайте суха четка за зъби, за да ги почистите.

 

Съхранявайте пилата суха. Също така всяка пила се съхранява самостоятелно в отредената за това калъфка. Не я съхранявайте там където има опасност от ‘триене’ с други инструменти.

 

Използвайте пилата с движение само в една посока. Движението се извършва плавно напред. Ако се използват неправилно, зъбите на пилата ще се закръглят и ще се затъпят бързо, така пилата ще стане неизползваема. Единствено специалните бижутерски пили могат да се ползват в движение напред-назад.

 

Не огъвайте пилата, не я хвърляйте, не я оставяйте на ръба на високи етажерки защото падането й може да наруши целостта й. Не упражнявайте прекомерен натиск върху пилата.

 

Формата на пилата 

 

Пилата има най-различни форми: кръгла, полукръгла, овална, тип Barrette, стълбова (плоска) пила, квадратна, тип ножовка, цепеща, триъгълна и др. Всяка форма служи за различна цел. В края на текста, ще изброим за какво може да послужи този вид пила, който можете да намерите и в продуктовата база на Войнишки.

 

Квадратна пила – зъбците са от четирите страни на металното тяло, изрязани към върха. Квадратната пила постепенно се стеснява до по-фин  и остър връх, което ви дава предимството да правите ъгли от 90 градуса, чудесна е за изпилване на ръбове.

 

Плоска пила – има широко, плоско тяло, с правоъгълно напречно сечение. Има зъби от четирите страни, изрязани напред към върха. Това е чудесна пила с общо предназначение за работа върху плоски повърхности, филиране на краища и много други дейности. 

 

Триъгълна пила – подобно на квадратната пила, тя се изтънява до фина точка в предната част, така че можете да използвате предната част, плоските страни и хубавите остри ръбове. Този модел е чудесен за изпилване на канали. Когато огъвате лист метал,  пилата е чудесна за изглаждане на оставените следи.

 

Кръгли, обли пили и полуобли пили – въпреки че има разлика в тяхното устройство и предназначение, общото е в кръглото напречно сечение и зъбците, които са навсякъде около него. Чудесни са за навлизане в тесни, сложни области като вътрешни пръстени или вътрешни закопчалки, и са идеални за използване като свредел за разширяване и отваряне на дупки в различни материали.

 

Когато види качеството на крайния продукт завършен  чрез намеса с пила, обикновения човек може би осъзнава колко са важни класическите занаятчийски ръчни инструменти. Пилата е само един от тях.  

Оставете коментар