Пневматични инструменти – работни предимства

Публикувано от smelio 21.09.2018 0 Коментар (и)

Постоянно се говори за предимствата и недостатъците на акумулаторните инструменти, постоянно се правят сравнения с електрическите, търси се кои са по-добри и т.н. Хората обаче често забравят един по-специален вид инструменти и техника – пневматичните инструменти. В този текст, ще разгледаме техните предимства и недостатъци, за да разберем кога ще бъдат потребни на майсторите професионалисти или за някоя друга хоби дейност.

 

Пневматичните инструменти се захранват посредством въздушен компресор. В този смисъл, с колкото повече компресиран въздух разполага даден инструмент, толкова по-мощен е той. Тъй като въздушният поток от компресора е регулируем, пневматичните инструменти могат да доставят повече въртящ момент и RPM, което ви позволява да завършите работата по-бързо и по-лесно. Все пак какви са предимствата и докъде достигат и какви са недостатъците. Нека да видим!

 

5 ПРЕДИМСТВА НА ПНЕВМАТИЧНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ  

 

При инструментите работещи с компресиран въздух няма опасност от електрически шок. Майсторите много често работят там където има влага, проводници, запалими материали, които по-един или друг начин могат да представляват риск за безопасността. Тъй като пневматичните инструменти не използват електричество и въртящите се клапи на двигателите не генерират искри, затова може  да се ползват във враждебна за работа среда.

 

Производителите на електрически инструменти все още завиждат на пневматичната техника именно заради по-добрата ергономичност и по-голямата ефективност в съотношението на мощността спрямо теглото. Просто защото произвеждат повече сила в по-малък пакет.

 

Използването им увеличава производителността. Това е много важно за всеки професионалист, защото позволява оптимално изпълнение на конкретната работа. Именно защото всяка работа е специфична, пневматичните инструменти могат да се използват за по-бързото изпълнение. Това става именно чрез регулирането на въздушния поток към двигателя, за да се осигури необходимата скорост. Не случайно на пазара има дори и пневматични къртачи, а много такери и пистолети за пирони работят на пневматичния принцип.

 

Пневматичните инструменти имат работен цикъл 100%. Вече споменахме за високата производителност и за успешната работа във вредна среда. Друго предимство пред електрическите двигатели на инструментите е, че те не се влияят от вредните частици около работното място. От друга страна двигателите имат номинален работен цикъл, който трябва да се съблюдава. Когато това не се прави, двигателят се претоварва от работа, така постепенно намалява производителността или дори има по-лоши последици за инструмента.

 

Въздушните инструменти имат 100% работен цикъл, което означава, че те са предназначени да работят 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата (когато се използват с лубрикант за регулиране на филтъра). Ето защо те се проектират за работа в индустрии, които се случват в много по-тежка среда: корабостроителници и леярни, нефтени платформи, ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове и т.н.

 

Пневматичните инструменти имат по-лесна поддръжка, която се прави в по-дълги работни интервали, отколкото при електрическите инструменти. Ако поддръжката при електрически инструменти е желателно да се прави на 60-100 работни часа, то при пневматичните инструменти часовете могат да са 200. Когато дойде времето за обслужване на вашите пневматични инструменти, има удобни и ясно обозначени комплекти за специфичните модели, които съдържат най-често срещаните износени части или тези, които може да се повредят.

 

Разбира се пневматичните инструменти имат и недостаци, с които ще се занимаем в друг текст, по-важното е да познвате, това, което може да е полезно за конкретни дейности, в които търсите по-добра производителност, ергономичност и максимална ефективност в работния цикъл

 

Оставете коментар