Подготовка за новия сезон на ремонти и строителство

Публикувано от smelio 22.03.2019 0 Коментар (и)

Пролетта вече официално е тук и по документи от колегите метеоролози.  Достатъчно сте почивали през зимата и дори може да сте придобили някои вредни навици, от това, че не сте били във вашата добре позната майсторска среда. Време е да изберете вашите новите инструменти и техника, така че да попълните вашата работна скамейка и да вършите майсторски вашите професионални и хоби дейности.

 

Обезопасете тялото си – в края на миналия сезон, може би някои от нещата, които така добре са ви предпазвали, вече са негодни. Прегледайте целия защитен арсенал: работни очила, маска, каска, работен гащеризон, работни обувки, колани с кобури, и т.н. Ако установите, че някои от тях вече не могат да ви предпазват, време е да ги смените.

 

Наострете, смажете, почистете, инструментите си – проверете всичките си налични ръчни инструменти в какво състояние са. Ако имате пила, триони, ножовки за заостряне; клещи, ключове, чукове и ударни приспособления, гедоре инструменти, комплекти; проверете всеки един отделен инструмент. Преценете тези, които ще са ви най от полза през новия работен сезон и тези, които ще трябва да подмените с нови.

 

Време е почистващата техника да влезе в употреба – ако имате частно ателие, работилница, занаятчийница, барака с инструменти, то ранната пролет е най-доброто време да я почистите. Използвайте прахосмукачки пригодени за почистване на много по-замърсени помещения от гледна точка на микрочастици прах от най-различните използвани и застояли материали през зимата. Почистете, проветрете, пуснете светлината в работилницата и е време за новите предизвикателства.

 

Заредете се с малки консумативи, които са от огромно значение за вашата дейност. Те са най-различни за различните дейности, които имат майсторите за вършене, но има и такива, които са общовалидни: измервателна техника, изолирбан, смазки. Проверете всичко в чекмеджетата, което е останало от миналата година. Добавете нови и необходими неща, за да сте още по-добри в работата си.

 

Обърнете специално внимание на професионалната и хоби техника, която работи с електричество и на акумулаторната техника. Всеки от инструментите, които не е работел през зимата със сигурност трябва постепенно да бъде въведен в експлоатация. Особено важно е да се провери състоянието на инструментите според предписанията на всеки такъв поотделно. Конкретно акумулаторните инструменти, трябва да минат през цикъл на зареждане, за да се провери състоянието на батериите. Ако пропуснете това, може сезонът ви да стартира с купуването на нови акумулаторни батерии.

 

Не са една и две дейностите, които трябва да свършите, за да навлезете в работния сезон, през чието време, ремонтите и строителството са постоянни и навсякъде. В зависимост от това какъв майстор сте и с какви инструменти работите, трябва да спазвате конкретните предписания за тях, но и да сте подготвени със споменатите по-горе неща.

Оставете коментар