Предимства и недостатъци при наемане на професионална и хоби техника

Публикувано от smelio 21.07.2018 0 Коментар (и)

Наемането на най-различни инструменти и техника не е от вчера. Това е напълно реална възможност за майстори, занаятчии и дори начинаещи бързо да се снабдят с инструменти, които има трябват, за да свършат дадена работа. В този смисъл, наемането на инструменти е нещо като национален спорт в България, когато се върши на комшийско ниво, но реално това е наемане без да се заплаща сума пари за услугата.

 

Много майстори могат да разкажат куриозни случки от своята практика затова как са давали свой инструмент на техен колега, как този инструмент след това е изчезвал, бил е върнат повреден, пропътувал е хиляди километри докато се върне при собственика и т.н. В този случай обаче, ние ще разгледаме предимствата и недостатъците на практиката по наемане на инструменти, защото все пак, това е практика, която слага малко ред в отношенията собственик-ползвател.

 

Предимства

 

Първото сериозно предимство при наемането на техника е възможността да спестите пари, за да не закупувате инструмент, който няма да ви трябва повече от един път. В този смисъл наети инструменти можете да ползвате при ремонт вкъщи, за почистване, за градината и т.н.

 

Друго предимство е възможността да работите с инструменти, с които така или иначе планувате да притежавате в близко бъдеще, но сега ви се налага да използвате, за да свършите някаква дейност.

 

Наемането на инструменти носи прецизност, защото на вас ви трябва инструмент за конкретна работа. Така че когато отидете при човека или фирмата, която отдава професионална и хоби техника под наем, след правилна комуникация и консултация можете да се снабдите с точната бормашина, режеща техника, почистваща техника и т.н.

 

Наемането на конкретен инструмент поради спешна нужда от дадена ремонтна или майсторска дейност спестява време и суетене относно самата дейност. Вместо да се справяте с подръчни средства, което също носи риск за качеството на работа, вие просто ще наемете инструмент, за да си свършите работата. Ако сам не сте специалист, ще наемете майстор, но тук вече темата преминава на друга основа.

 

Можете да наемете по-голяма и скъпа машина, за която нямате пари да закупите лично за ваше ползване.  

  

Недостатъци

 

Помните ли първото предимство, то не върви ако сте майстор на пълен работен ден и трябва постоянно да плащате наем за дадена техника. Например работата ви е свързана с машини за обработка на тръби, често обаче ви се налага да ползвате специализирана машина за почистване на тръби, ако нямате такава и постоянно трябва да я наемате, в крайна сметка след известно време вие ще надминете официалната цена на инструмента.

 

Не можете да третирате инструмента, който сте наели като ваш собствен. Следователно трябва да следвате инструкциите за работа дадени от наемодателя, защото ако нещо се повреди поради ваша грешка, наемането може да ви излезе доста солено.

 

Свикнали сте да работите с конкретни инструменти като параметри и възможности! Когато вземате под наем, няма гаранция, че ще можете да ползвате техника, която познавате и с която сте свикнали да работите. Тоест трябва да познавате разликите между различните модели и да разпознавате техническите характеристики. Например,  грешка може да допуснете ако наемете акумулаторна техника, обаче преди сте работили с електрически еквивалент на инструмента. Може да се напише цяла отделна статия за какви грешки може да се допуснат, дори да сте опитен майстор и това просто защото сте придобили навик към един работен маниер.   

 

Наемането на инструменти и техника не е добра инвестиция когато имате план за изпълнение на много проекти. Освен ако не сключите добър договор с наемодателя, но това се случва рядко, защото обикновено се работи за изпълнение на конкретна дейност. Наемането за по-дълъг срок оскъпява услугата.   

 

**********************************

 

Най-добре е да притежавате тези инструменти, с които сте свикнали да работите, тези, които ви изкарват прехраната и са най-функционални за различни видове работа. В този смисъл след като сте майстори и занаятчии, и особено ако сте начинаещи, следва да имате план за закупуване на ваши собствени инструменти. В крайна сметка, вие ще полагате грижи за тези инструменти, ще свикнете с техните параметри и техния ‘характер’

 

Когато обаче се наложи да наемете някаква техника, нека тя да бъде нещо, с което можете да работите, нещо, което е по-лесно за управление и с което сте сигурно, че ще можете да се справите. Обикновено сред най-наеманите инструменти професионална и хоби техника са бормашини и пробивни, къртачи, режеща техника, градинска техника, помпи за вода, снегорини през зимата и други.

 

Преди да наемете инструмент, помислете за предимствата и недостатъците и преценете кой е най-правилният вариант за вас!

 

Бележка! Voinishki.com e онлайн магазин, който продава професионална и хоби техника. Тук не може да се наемат инструменти.

Оставете коментар