Предпазни очила – тема 2

Публикувано от smelio 15.03.2019 0 Коментар (и)

Опасности и съвети за предпазване

 

В този текст няма да говорим за скъпи инструменти и техника, просто защото предпазните очила не са скъпи, но са безценни за здравето. В този смисъл, текстът е продължение на темите за безопасност, които толкова често разискваме тук в блога на Войнишки. Разделихме темата на две части, за да можете да се запознаете отделно в първата част с предназначението и видовете опасности, а във втората част, какви видове очила да използвате и още полезни съвети за защита на вашите очи и зрение.  

 

Вече се запознахте с четирите вида опасности, които са обусловени от работната среда. Сега е време да разгледаме видовете очила според тяхното предназначение и заобикалящата опасност.

 

Най-важното е, че заради спецификата на професиите, очилата трябва да са различни. Затова когато купувате предпазни очила, трябва да ги купувате според предназначението, което изрично е отбелязано от производителя. Видът очила, които трябва да носите, ще зависи от работното място и начина, по-който трябва да се защитите от опасностите в работната среда.

  • Ако работите на обект, който има много летящи частици, падащи обекти или прахови части, трябва да носите очила със странична защита. Колкото по-опасен е обекта, толкова повече мерки са необходими, така че при падащи предмети наоколо очилата се комбинират с каска.
  • Ако сте в среда в която има опасност от химически вредни частици, тогава е добре да носите предпазни очила, които са от типа на водните очила, тоест плътно да прилепват за лицето и да предпазват напълно очите от контакт с тази материя.
  • Когато работите с измервателна техника с лазерни технологии, на места с   излъчване на ултравиолетови или инфрачервени лъчи, трябва да се снабдите със специални очила пригодени за конкретното лъчение. Както заварчикът има своята маска, така и този, който работи с лазерна технология за измерване трябва да има най-подходящите очила.

Няколко съвети за по-безопасна за очите работна среда

 

Според статистиката най-много контузии с очите и зрението се случват на работното място заради: неносене на защитни очила, неправилно поставяне на защитни очила; неправилно избрани предпазни очила. 

 

Като опитни майстори можете да предотвратите всичко това. Преди да започнете работя, погрижете се за всички правила за безопасност, които изисква работното място и машината, с която ще работите. Премахнете опасностите за зрението, тези които са възможни и сложете очилата за работа. Те трябва да са точния размер върху лицето ви. Да са почистени и подготвени предварително. Никога не допускайте да работите с предпазни очила, които са надраскани или с леко нарушена повърхност на стъклото, това също може да ви донесе неочаквани проблеми.

Оставете коментар