Природно бедствие – възстановяване чрез подходящи инструменти

Публикувано от smelio 27.07.2018 0 Коментар (и)

Темата зададена със заглавието става все по-актуална, защото виждаме как климатичните промени носят своите предизвикателства. Зачестяват наводнения, пожари, свлачища, силни бури придружени с мощни ветрове и градушки, и т.н. Тези бедствия след като се случат създават много проблеми в градска среда, на домакинствата, разрушават собствеността, и причиняват неочаквани и неприятни щети.  

 

Каквото и да се случи обаче, трябва да бъдем подготвени, защото възстановяването трябва да започне веднага. Затова решихме да съберем един набор от инструменти и техника, които може да са ви полза за възстановяване на пространството около вас след такива събития. Нека започнем с инструменти и техника, които са на първа линия.

 

Инструменти и техника от първостепенно значение

 

Лопата, кирка, гребло – не няма да отивате на разкопки, но със сигурност може да се наложи да копаете в насъбрана пръст и кал, и да разчиствате района. Желателно е да имате лопата със стабилна метална пластина, която да не е типична права лопата обаче. Трябва ви такава, която да изхвърля солидни количества пясък. За зимата е добре да имате най-малко лопата за сняг.

 

Голяма ножица за клони, ножовка, макетен нож – в бедствена ситуация едва ли електрическата резачка или моторният трион са най-подходящи. Затова една голяма ножица за клони с усилваща технология, може да проправи път през нападали клони, храсти и дървета. Ножовката и други ръчни режещи инструменти също могат да са ви от полза в бедствена среда, в която трябва да си проправяте път и да отстранявате препятствия. Други ръчни режещи инструменти също може да се окажат помощници особено за рязане на пластмасови материали и др.

 

Универсална брадва – новите модели брадви, освен за цепене на дърва, поради подсилените си качества, ергономичен дизайн, също са много подходящи за бедствени ситуации, когато трябва да се разруши и отстрани нападал материал.

 

Лост за изваждане на гвоздеи, кози крак – в бедствие никога не знаете какво ще ви се наложи да правите, така че един лост за изваждане на пирони или кози крак може също да влезе в употреба.

 

Водна помпа – това е цяла категория техника, която е изключително полезна не само за рутинна стопанска дейност. Когато се наложи да се изпомпва вода от приземни помещения, водната помпа е най-добрият помощник. Тук можете да прочетете малко повече за качествата на модерните водни помпи.

 

Въздуходувка и  пароструйка – слагаме ги в една категория, защото заради разнообразните си качества, те може да са идеални за почистване, разчистване, отстраняване на наслоявания и т.н.

 

Други полезни инструменти и техника

 

В тази графа влизат други инструменти, които имат по-малка или второстепенна роля, но също могат да се окажат незаменими помощници след като бедствената ситуация е преминала.

 

Ръчна количка универсален помощник в най-различни работни ситуации. След бедствени ситуации, можете да пренасяте всякакви отпадни материали от по-малки до по-големи отломки.

 

Брезент, найлон, изолирбан може да се наложи да покривате всякакви отвори, да пренасят отломки, да изолирате дадени повърхности и т.н. Може да се наложи да работите в дъждовна среда, затова един дъждобран в гаража също може да се окаже полезен.

 

Фенер – добре е винаги да имате зареден фенер, защото при бедствия и аварии, токът често спира и трябва да имате решение и в тази посока.

 

Защитни очила – при разчистване на отломки е добре да имате предпазни средства поне за очите, защото прах, малки частици хвърчат навсякъде, така че е добре да сте защитени.

 

Аптечка за първа помощ – тя е необходима не само за след бедствия, но по-всяко време, така че е добре да имате най-важните превързочни материали в нея, дезинфекционни средства, обезболяващи и болкоуспокояващи, и всичко друго, което е добро при първа помощ.

 

Подход след бедствено положение

 

Не е достатъчно да имате само инструменти за разчистване и справяне след бедствия, а да подберете такива, които се случват тенденциозно във вашия регион. Например ако при вас снежните бури носят най-сериозни проблеми, трябва да помислите за малък снегорин и за инструменти, които могат да помогнат в тази посока. Когато проблемите са свързани с чести наводнения можете да помислите за водна помпа, за лопата за разчистване на натрупаната кал и т.н.

 

Тоест трябва да изберете стратегически подход и то да го направите предварително, за да сте готови за такива ситуации. Все пак докато дойде официалната помощ от институциите, вие трябва да имате собствен план за действие. Вайкането и чакането не са най-добрите помощници. Затова анализирайте проблемите, които най-често се случват следствие на природни бедствия във вашия регион и вашата градска среда, и се снабдете с инструменти и техника, които да са ви от полза още в първите минути когато започва възстановяването.

Оставете коментар