Рамка за снимка или картина

Публикувано от smelio 18.01.2019 0 Коментар (и)

Различни видове инструменти за „направи си сам” рамка – от полза на всички хоби майстори

 

 

Обикновено добрите и опитни майстори лесно се справят с предизвикателството – как да си направите сами рамка за снимка или картина – начинаещите обаче може да имат нужда от малко идейна помощ. Когато искате да поставите не толкова официална семейна снимка или картина, рисунка от вашите деца, направи си сам рамка е много приятно занимание. Целият процес може да се обясни с правилните стъпки, но за целта ще ви трябват и правилните инструменти; акцентът в този текст ще е върху второто.

 

Първо ще изредим стъпките, които е необходимо да направите, за да завършите и след това ще изброим най-важните инструменти, които ще ви трябват, за да може самите стъпки да минат плавно и без излишни проблеми.

 

1 стъпка: Изберете типа материал от който ще бъде направена рамката и самите материали, с които ще я правите.  

2 стъпка: Определите размерите на рамката на базата на снимката или картината. Когато решите да направите подложка, трябва да оразмерите самата подложка на базата отново на снимката или картината.

3 стъпка: Изрежете парчетата, които ще свържете заедно.

4 стъпка (пожелателна): Боядисайте рамките, оставете ги да изсъхнат.

5 стъпка: Прикрепете парчетата едно към друго.

6 стъпка: Допълнителни интервенции за по-здраво.

7 стъпка: Поставете стъкло в предната част, оразмерено според рамката, за да предпазва картината. Може да се полза и плексиглас. 

8 стъпка: Поставете снимката, картината или рисунката вътре в рамката.

 

Необходими инструменти на базата на стъпките:

 

Задължително е да направите замервания, които ще са абсолютно точни. Трябва да измерите правилно както самата снимка, картината или рисунката, така и да оразмерите подложката, ако използвате такава. Също така трябва да оразмерите материала, който следва да изрежете. На помощ идва един от следните измервателни инструменти:

 

Рулетка;

Метален линеал;

В помощ може да е и зидарски молив, с който да маркирате измерената площ върху материала.

Триъгълен линеал, за да проверите дали след частите са идеално изрязани

 

За самото изрязване идват под ръка, следните режещи инструменти:

 

Добрата стара класическа ножовка;

Ръчен трион;

Акумулаторна или електрическа ножовка;

 

Хората които ще решат да правят бизнес с рамки за картини или снимки, трябва да помислят за циркуляр, който еднакво добре ще се справя както с дървен, така и с метален материал за изработката на различни видове рамки.     

 

Полезен съвет: съобразете типа дървен материал с другите облицовки в стаята, за да може когато поставите крайния резултат в стаята, рамката да стои естествено в интериора.  При избор на метална рамка, може да ви потрябва съвсем друга режеща техника и инструменти.

 

Вече сте подготвили режещите инструменти, за да се справите с тази задача, но тук идва неизбежния инструмент за рязане под ъгъл. Добрите решения в този случай са:

 

Шаблон за рязане под ъгъл, той обикновено е по-ограничен, защото предлага по-малко възможности. При всички положения ъгъл от 45˚ ще свърши работа.

Адаптер за рязане под ъгъл, който позволява повече вариативност при избора на ъгъла.   

 

Боядисването на самите части преди слепването става по класическия начин!

 

Прикрепването на елементите изисква друг набор от инструменти.  За да прикрепите частите една към друга и да оформите рамката ще ви трябва лепило (за дървена рамка съответното подходящо лепило) или пирони, По-дебели, по-дълги пирони ще са необходими за по-големи и дебели рамки. За по-малките рамки ще са необходими по-тънки пирони. Използвайте правилните пирони, за да се уверите, че дървото ще се държи здраво и няма да се разцепи.

 

Когато затягате с лепило, ще ви трябва: ъглово менгеме. Това ще улесни много процеса по прикрепяне на частите. Докато много хора мислят, че правенето на рамка на картина е много деликатен процес, всъщност трябва да сте в състояние да забиете заедно парчета дърво, за да сте сигурни, че всичко е свързано правилно. Ето защо ще ви е нужен чук. Можете също така да използвате чука, когато вашата рамка за снимки е завършена, за да забивате пироните в дървото около ъглите, след като лепилото е изсъхнало, което ще добави още един слой защита и сигурност към рамката ви, така че да не се счупи. При положение, че чукът ви се струва много груб начин да забиете пироните, можете да ползвате пистолет за пирони.

 

Последният инструмент, който ще предложим е свързан отново ако мислите да правите рамки за снимки на по-сериозни начала. Тогава една шлифовъчна машина, тип сандер за дървен материал, ще ви е от полза да постигнете гладкост както при изрязаните ъгли, така и за цялостен завършен вид на рамката.

 

Направата на рамка за снимка или картина е само една стъпка към манията „направи си сам” . Когато постигнете успех от първи път или когато сте изпитали удоволствие от самия процес, можете да отворите вратите пред себе си, за много проекти „направи си сам в дома”

Оставете коментар