Ръчни режещи инструменти - правила и съвети за безопасност

Публикувано от smelio 05.05.2017 0 Коментар (и)

Ние от Войнишки, решихме да започнем една серия от текстове свързана с правила и съвети за безопасност при работа с професионалната и хоби техника, която предлагаме в нашите магазини. Наложително е да го направим, защото е изчислено, че най-много инциденти при работа с най-различни инструменти стават от неспазване на написаните условия за работа за конкретната техника.

 

Както гласи ‘древната’ работническа поговорка „Първо безопасността”, така веднага се насочихме към една голяма категория, налична като асортимент в сайта, наречена Режещи инструменти. Смятаме, че към работата с този вид Ръчни инструменти, трябва да се отнасяме с много ясни правила и да вземем всички мерки за безопасност. Избрахме тази категория, защото на пръв поглед тези инструменти са по-безопасни от електрическата режеща техника, но това не трябва и за момент да

 

Режещите инструменти, са най-различни като продуктова категория и затова всеки един от тях има свои правила за безопасност. Те могат да варират от най-обикновен нож с чупещо острие, мини ножовка, бичкия, нож трион. Могат да бъдат класически триони, универсална брадва, ножици за трева, ножици за ламарина и т.н. Тяхната ефективност изисква острота, а остротата е опасна. Ето общите съвети и правилата:

 

При работа с режещи инструменти, в никакъв случай не започвайте с мокър инструмент. Водата има подхлъзващ ефект и само миг невнимание може да доведе до неприятно нараняване. Например малък нож с чупещо острие, макар и обезопасен, ако е намокрен, може да ви подлъже, че не реже добре и да приложите по-голяма сила - това ще наруши работния процес, а може да доведе и до контузии.

 

Винаги  дръжте тялото в най-подходящата за конкретния инструмент стойка. Стабилността ви осигурява възможност за реакция при положение, че има предпоставки за трудова злополука. А и така се постига по-ефективна работа.

 

За повече сигурност можете да използвате предпазни ръкавици или ръкави, в зависимост от инструмента. Ако нямате налични такива предпазни средства, започнете; НЕ позволявайте на свободни части от тялото да влизат в обсега на в работната зона.

 

Също така, важно е да не започвате работа с режещи инструменти, когато сте уморени и имате нарушено внимание. Защото подрязването на храсти в градината, с ножица за трева, може да се превърне е неприятен почивен ден.

 

Като завършек, следва да се каже, че трябва сами да си налагате стандартите за безопасност, защото от вас зависи как ще подходите към дадена работа. Дори и най-големите професионалисти бъркат – от невнимание.

Оставете коментар