Саблен трион – кога и защо ще потрябва

Публикувано от smelio 06.11.2018 0 Коментар (и)

Във вашия комплект с инструменти може да имате прободен трион, циркуляр, настолна режеща машина, но какво ще кажете за сабления трион? Познавате ли го добре, знаете ли за какво се използва и с какво може да бъде полезен? При положение, че сте опитни майстори със сигурност знаете, нека обаче погледнем в някои съвременни аспекти, които засягат саблените триони, за да запознаем и начинаещите майстори, които може би ще имат нужда от този режещ инструмент в един или друг етап от тяхната работна практика.

 

Самото име – саблен трион – навява на мисли за разсичащ удар и използване там където трябва да се разреже някакъв стърчащ материал или да се прокара фин разрез върху някаква повърхност. Всъщност, саблените триони често се намесват там където чукове, кози крак, дори резачка не успяват да се намесят. Изключително полезен е когато трябва да се сменя дограма и трябва да се отстраняват остатъци от старата такава; от врати и прозорци, когато се премахват греди или пластмасови повърхности и т.н.

 

Саблените триони идват с голямо разнообразие от остриета, които са пригодени да прерязват дърво, метали и пластмаси. Така те унищожително бързо  и сравнително чисто  прорязват всякакви рамки, стени или фиксиращи елементи, които ви се изпречват докато почиствате дадено пространство от излишни материали или осигурявате среда за работа.  

 

 Как работи сабления трион?

 

Острието се движи от двигател, с размах назад и напред, почти като при прободния трион. Точно затова някои остриета направени за прободни триони съвпадат с гнездото на сабления трион, където се поставя острието.

 

Захватът на сабления трион е съвсем различен от всички други триони в колекцията на режещите инструменти. Той няма гладка основа, което го прави отличен за работа и при неудобни зони. Обикновено има приспособимо стъпало, което може да се плъзга нагоре и надолу, в зависимост от дължината на острието, с което работите, за да може да контролирате по-добре разреза. Трионът се проектира с гумиран захват, който да държите докато работите. Това помага при контрола на рязането, но също така помага да се намали усещането за вибрация на ръката и рамото по време на работа.

 

Акумулаторен или електрически саблен трион?

 

Отговорът е относителен спрямо това от което се нуждаете. Много зависи от естеството на работата, която вършите или конкретно от дадения проект, който имате да реализирате. Колкото по-продължителна е работата със сабления трион, толкова по-ясно е, че електрическият ще ви върши повече работа. Това което печелите като неограничен мощ при електрическите модели, го губите по отношение на тежестта и ергономичността. Акумулаторните модели са много продуктивни когато работите на стълба или на високо и нямате лесен достъп на електричество до работния обект. Така че има над какво да помислите.

 

В ценово отношение, хоби саблените триони са най-евтини. Също така има професионални електрически саблени триони на отлични цени, а екстра класата при тях горе долу се доближава до цените на акумулаторните саблени триони, които са малко по-скъпи заради иновативните акумулаторни технологии вградени в тях.

 

Класическо заключение

 

Саблен трион ще ви е много полезен когато правите ремонти изискващи рязане на пластмаси, изтръгване на прозорци и врати, и освобождаване на отпадните материали по ръбовете . Когато имате нужда от бързо разрязване на тръби, всякакъв вид кутии, саблен трион с правилното острие е най-добрият инструмент за бързото свършване на задачата. Сабленият трион е вашият компактен и елегантен разрушител, който ще ви освободи нужното пространство, за да започнете работа.

Оставете коментар