Видове косачки за трева според вида на енергийния източник

Публикувано от admin 11.01.2016 0 Коментар (и)

На пазара за косачки за трева се срещат най-различни видове, според начина им на захранване

 

Когато през 1830 година Едуин Бъдинг патентова първата машина за косене на трева, едва ли е очаквал, че само два века по-късно, косачките ще са един от най-разпространените технологични уреди – чудесен инструмент за косене на различни видове тревни площи. Ако принципът на косене не се е променил много през последните почти два века, то енергийните източници, които захранват моторните косачки обуславят тяхното разнообразие на съвременния пазар.

 

Ето най-разпространените моторни косачки в обръщение:

 

  • Моторни косачки с двигател с вътрешно горене. Това са моторни косачки, които използват четиритактови двигатели за по-голям въртящ момент. Те работят на бензин, газ или дизел.  Мощността обикновено е 2-7 конски сили (1.5 до 6.75 kW). Двигателите имат карбуратор и изискват ръчно издърпване на коляновия вал, за да стартират работа. Макар в търговските мрежи да се срещат и модели с електрически стартер.
  • Електрически косачки. Те могат да бъдат с кабел, чрез който се включват в ел.мрежа, но могат да бъдат задвижвани от акумулаторни батерии. Те са много леки и произвеждат шум с много по-малко децибели от моторните. Електрическите косачки също имат своите недостатъци, особено тези, които са на акумулаторни батерии. Развитието на технологиите доведе до предлагането на пазара на електрически косачки с литиево-йонни акумулаторни батерии, които предлагат редица предимства пред другите електрически косачки.
  • Ръчни косачки. Макар смятани за отживелица в модерните времена ръчните косачки си остават един романтичен намек към времената, когато градинарството е било такова, че да на изхвърля никакви вредни газове в атмосферата. След като цялата енергия идва от работещата ръка, то тези косачки не се препоръчват за косенето на големи тревни площи.
  • Роботизирани косачки. Този тип косачки имат специфичен модел на работа, който им позволява да покрият изключително голям тревен терен.Те се захранват от кабел, който е включен към система, която предварително задава параметрите, в които роботът косачка трябва да работи. За тяхната работа, не се изисква почти никакъв физически труд; могат саморъчно да се настройват според терена, притежават и сензори за дъжд.

 

Редом с различните видове системи за захранване на косачките идват техните предимства и недостатъци. Затова всяко решение за закупуване на косачка трябва да е съобразена с терена, на който тя трябва да оперира.  

Оставете коментар