Водоструйка – сигурен начин за почистване с широко проложение

Публикувано от admin 10.01.2016 0 Коментар (и)

Водоструйките намират изключително широко приложение в промишлеността, почистващите дейности и услуги в градска среда.

 

Водоструйката е мощна машина, която работи като механична пръскачка под високо налягане, за отстраняване на остатъци от боя, мухъл, прах, кал, мръсотия насъбрала се върху различни плоскости, сгради и промишлени предприятия, моторни превозни средства и още редица други твърди повърхности.

 

Смята се, че водоструйка, която е работела с гореща вода под високо налягане е изобретена от Алфред Кархер през 1950, но Франк Офелд от САЩ твърдял, че е изобретил пароструйка за чистене още през 1927 г. Уред, който той нарекъл ‘Джени високото налягане’.

 

Водоструйката може да се захранва с електричество или с течно гориво ( бензин или дизел), като почистващата течност е вода. Благодарение на високото налягане силната струя чрез механично въздействие върху повърхността отстраняване различните видове мръсотия.

 

Съществуват различни видове водоструйки, като някои биват зареждани директно с гореща вода; други имат нагревател, който позволява загряването на водата ( дори до момент, в който тя да се преобразува в пара). Има и водоструйки, които позволяват течността да бъде не вода, а химически препарат за почистване. 

   

Водоструйките са съставени основно от:

 

  • Водна помпа за високо налягане;
  • Електрически двигател, който може да бъде и ДВГ;
  • Тръба за вода под високо налягане, която може да носи налягане до 300 бара;
  • Ланс с дюза;

 

Когато обаче се избира водоструйка, трябва да се знае, че пазарът е богат на различни видове и модели, които имат своите параметри, характеристики, възможности и прочие неща, които правят цената на тези технологични уреди за почистване да варира.

Има обаче един основен принцип, който трябва да се съблюдава, когато се търси модел на съвременния пазар за водоструйки; такъв който да постига най-добрия търсен резултат в почистването. Принципът се създава от добрия баланс между 4 фактора: налягане, поток, температура на водата, поглъщане на химически материал.

 

Работата с водоструйките трябва да бъде съпроводена с подходящите предпазни мерки, защото те притежават изключителна работна сила, която може да навреди на здравето на човека, който оперира с нея.

Оставете коментар