Защо някои електрически инструменти са много шумни, а други не

Публикувано от smelio 30.12.2019 0 Коментар (и)

С масовото  навлизане на акумулаторни инструменти, пазарът на професионална и хоби техника доста се промени. Редом с това се забелязват и други „странности”. Например циркулярът, който е адски шумен инструмент, когато е акумулаторен обаче, е много по-тих, а когато е настолен също е нетипично тих. Защо се получава така, ще разгледаме накратко в следващите редове.

Електрическите машини и професионална техника, които се славят със силния звук, са такива именно заради двигателя си. Електрическите циркуляри използват универсален мотор, който е екстремно шумен.

 

Такива мотори се наричат универсални защото, защото те могат да се задвижват от постоянен и от променлив ток. Циркулярите използват четков двигател. Прахосмукачките, електрическите бормашини също използват такъв тип универсален двигател. Такива машини издават толкова много шум, защото четките на мотора се търкат в прорезната арматура. При циркуляра и бормашината, вие се произвежда и шум от зъбчатите колела.

 

Когато имате настолен циркуляр или друг вид режещи машини, които използват индукционен тип двигател, при тях производството на вреден шум е значително намалени. Индукционните двигатели работят само с променлив ток (AC) и те не използват четки. Те са по-бавни и обикновено използват ремък вместо зъбчати колела.

 

Според експертното мнение, производителите използват повече универсалните мотори, защото са по-малки и по-леки от индукционните. Разликата в тежестта е голяма, един циркуляр би бил неизползваем, ако за него се използва индукционен двигател. Така можете да се ориентирате и за други професионални и хоби машини. Ако са сравнително тихи, те използват индукционен мотор. При акумулаторните инструменти нещата стоят по различен начин, като тях ще ги разгледаме в отделна статия.

 

С какъвто и циркуляр да работите, на работното място винаги трябва да спазвате правилата за безопасност. Ако сте заобиколени от шумни машини, слушалките и антифоните по време на работа са задължително, както и спазването на всички други правила за протичане на безопасния работен процес на конкретното място.

Оставете коментар