Промоция и разпродажба – каква е разликата

Публикувано от smelio 10.05.2019 0 Коментар (и)

В този текст ще разгледаме каква е разликата между промоция и разпродажба. Понеже статията е съотносителна за професионална и хоби техника, ще разгледаме общо приложимото понятие за двата пазарни феномена, но и ще дадем примери конкретно насочени към продажбите на различни уреди за индустрията, ръчни инструменти, акумулаторни инструменти и др.

 

Съвсем нормално е в онлайн сайт за инструменти и техника, какъвто е voinishki.com да намерите секция за промоции и разпродажби. Както казахме това са два пазарни феномена, които обслужват интересите както на потребителите, така и на търговците и производителите, според конкретната ситуация.

 

Промоция на техника и инструменти

 

В общ план, промоцията представлява подчертаване на качества на новите продукти, които една фирма на пазара започва да предлага.

 

Що се отнася конкретно до промоциите в категории професионална техника и ръчни инструменти, най-предлагани са нови модели инструменти познати на пазара. Тоест, много по-вероятно е да видите оферта за бормашина, винтоверт на промоция, или нов модел косачка на престижна фирма на пазара.

 

Обикновено стоката на промоция не води до голяма печалба за търговците и производителите, но тя има съвсем друга цел. Промоцията трябва да прокара пазарна ниша за познати продукти, които обаче имат нови технически характеристики, които може да са от най-различни естество. Например акумулаторна бормашина с подобрена система за зареждане на батерията или комплект акумулаторни инструменти, работещи с една батерия.

 

Разпродажба на техника и инструменти

 

Разпродажбата е феномен, при който има голямо процентно намаляване на цените на продукти, с цел да се продадат за определен период от време. Може да има много причини за разпродажбата, като най-вероятната е продукти, които са по-стари модели от вече съществуващи на пазара.

 

Друга причина може да бъде предстоящо затваряне на магазина и просто освобождаване на стоката. Възможно е разпродажбата да е с цел да освободи място за нови продукти. Освен ако магазинът не предстои да затваря, разпродажбата си е маркетинг инструмент, който предоставя възможност за покачване на продажбите в магазина; покачване на броя потенциални потребители; редуциране на инвентара. В този смисъл разпродажбата носи някакъв вид печалба на търговеца и позволява на потребителите да си закупят продукти на много по-ниска цена.

 

Когато приведем примера до категорията професионални дрехи и техника, можем да направим следните изводи. Разпродажбите са подходящи за хоби майстори, които на отлична цена да се сдобият с техника, за която иначе не биха могли да платят. Понеже хоби майсторите нямат големи претенции към техниката, за тях може да има голяма изгода от закупуване на винтоверт от разпродажба, електрическа косачка за трева, та дори и акумулаторна резачка.

 

Като заключение може да се каже, че промоциите са предимно за професионалисти, които винаги са в краk с промените на пазара и се интересуват от нови продукти. Промоциите също са подходящи за фирми, които купуват професионална техника като част от техния инвентар и услугите, които предлагат. Разпродажбите са за хоби майстори с по-малко претенции. Не че обратното не е възможно, напротив.  Ако една професионална бригада майстори имат нужда от няколко броя електрически инструменти и видят същите на разпродажба, едва ли ще ги спре това, че моделите са по-стари. Просто когато пазарувате правете разликата между това, какво е промоция и какво разпродажба!

 

 

Източник

Оставете коментар