КАК да предотвратите топлинен стрес във вашата градина

Публикувано от smelio 14.07.2017 0 Коментар (и)

За клиентите на Войнишки, които пазаруват в секцията Градинска и горска техника, решихме да отделим време за една статия свързана с проблем, особено изразен през месеците юли и август – топлинният стрес при растенията в градината. Дълги периоди на високи температури през лятото не са рядкост в България и това директно се отразява на живота в домашната ви градина.

 

Затова ето няколко съвета, как да помогнете на различните видове растения, които отглеждате в градината, да преминат през горещия и сух период и да ги запазите здрави, зелени и плодородни.

 

I

 

За тревни площи в градината, които имат естетическа цел, грижата е по-различна от градинските зеленчуци, храсти или дървета. Много от различните видове треви за зелени площи в градината съвсем естествено изпадат в летаргия по време на сухите и горещи периоди. Физическият ефект е покафеняване и буквално спиране на растежа. При положение че оставите природата да си свърши работата, когато температурата се нормализира и тревата започне да получава влагата от която има нужда, тя ще започне да расте отново и да става зелена. Това разбира се не е единствената опция.

 

За големи площи с трева в градината използвайте пръскачки за напояване. За да запазите зеления цвят ви трябва бавно, равномерно и стабилно поливане през горещите дни. С модерните разпръсквачки няма нужда да измервате много точно колко площ и колко количество вода ще отделите за тревното покритие. По-важно е да знаете, че не трябва да пускате маркуча за един час и да си мислите, че сте свършили работа. При това положение, водата просто ще изтича без да напоява както трябва.

 

Разглеждайте нещата на цикли. В първия ден, дайте на тревата бавно и кратко напояване, за да може влагата да проникне в почвата. На следващия ден, направете едно по-дълго и по-дълбоко напояване. През най-горещите дни, може да не ползвате вашата любима косачка за трева. Тревата така или иначе не расте много тогава и не е нужно да я стресирате допълнително. 

 

 

II

 

При положение, че отглеждате зеленчуци в градината си, ясно е, че ще ви трябва стабилно и надеждно снабдяване с вода, за да могат те да са продуктивни. Модерните поливни системи стават все по-ефективни дори за по-малки градини, където могат да осигурят по няколко водни цикли на ден, могат да се настройват по дигитален път , в кой ден да се извърши напояването, в какви периоди и така нататък. Когато някои от растенията имат нужда от специална грижа, има предвидени ръчни пръскачки и висококачествени маркучи, които могат да свършат отлична работа в градината.

 

Освен качественото напояване, има и други трикове, които ще помогнат за ограничение на ефекта от топлинния стрес. Процедурата се нарича мулчиране, което представлява покриване на почвата с три сантиметра органичен мулч, които ще ограничи загубата на влагата и ще регулира температурата на почвата.

 

Ако още отглеждате салати и зелени зеленчуци в голямата жега, можете да им дадете допълнително сянка чрез инсталацията на чадъри или навеси. Те ще страдат от топлината, но така ще им осигурите още няколко дни преди хранителните им качества да почнат да намаляват.

 

III

 

Млади дървета и храсти, засадени само преди година-две, може сериозно да пострадат при топлинния стрес. За да бъдат жизнени и здрави, трябва да се погрижите за тях по следните начини.

 

Поливайте дървета и храсти в градината с от 5 до 10 литра на квадратен метър – количество за цялата седмица, точно по времето на горещите и сухи дни. Дългата и бавна стъпка е най-добра за напояване. Така водата ще навлиза в почвата без да изтича излишно. Трябва да се погрижите водата да отива в корените, точно там където е необходимо. Храстите от своя страна, могат да бъдат покривани, забулвани по няколко пъти на ден, което ще увеличи влагата в тяхната микросистема – това от своя страна ще предотврати изсушаването на самите храстови растения.

 

Източник

Оставете коментар