Лятото дойде! Работете с мисъл за вашето здраве

Публикувано от smelio 29.05.2018 0 Коментар (и)

Съвети към майсторите за по-добра лична грижа и отношение към здравето за по време на професионалните им задължения през лятото

 

Предстои ви усилена работна дейност през лятото или изпълнение на проект в най-топлия сезон, тогава този текст е за вас и конкретно за личната отговорност и затова как да се пазите по-разумно и преднамерено. Предполагаме че държавата и работодателят ви са взели необходимите мерки, чрез техните си канали да ви информират за правилата за безопасност при работа през лятото, затова тук ще обърнем внимание само на личните неща, тези които да ви подготвят при.   

 

Всяко небрежно излагане на прекалено  много слънце, на горещо време и на липса на достатъчна хидратация, могат да доведат до топлинен удар, топлинно изтощение или слънчев удар. За да се предпазите от тях не трябва да допускате всички фактори да се съберат в едно – т.е. избягвайте трудната работа при силно слънце, горещина, недостатъчно пиене на вода, липса на адекватно облекло. Колкото повече от тези фактори се съберат в едно време, толкова по-голям е рискът за вас.

 

Първо и най-важно е да се изтъкне личната отговорност към вашето си здраве, защото всяка стъпка в грешна посока, може да има сериозни последици. Така че когато работите на строителен обект или на друго открито място, винаги се съобразявайте със сутрешната прогноза за времето. Когато се очакват големи горещини през деня, планувайте работния ден по-друг начин:

  • По-трудоемката работа изнесете за по-хладните сутрешни часове 
  • По-лесната оставете за по-топлите часове
  • Планувайте смяна на работниците, тоест ако сте няколко души, да се сменявате по-често

 

Вода! Подсигурете се с надежден и достъпен източник на прясна, нито много студена, нито много топла вода. Пийте поне по литър на час, когато се налага да работите на открито през лятото. Това значи поне по 4 големи чаши на 20 минути. Сега като го четете от компютъра не изглежда никак вдъхновящо, но само майсторите, които са се пекли под жаркото слънце с перфоратор в ръка или с професионален къртач, знаят какво значи дехидратация в пълния смисъл на думата.

 

В този ред на мисли,  кофеинът и алкохолът – имат склонност да дехидратират, така че е препоръчително бирата (колкото и голяма страст и отмора да е за един майстор)  да е след работа, а кафето да е в по-малко количество в работните часове. 

 

Аклиматизация! Това е поредната ключова дума, която да ви напомни какво се изисква от вас. Повечето майстори, които държат почти целогодишен цикъл на работа, бързо се аклиматизират и за летните температури. Когато обаче се налага да започнете работа на обект през лятото, трябва да се погрижите за аклиматизацията. Тя се постига със систематично излагане на малки порции топлина по време на работен режим, за да може тялото да свикне да работи в такива условия. Честото пиене на вода и почивка на сянка съпътстват процеса на аклиматизация. Като той трае поне 10 дни, в които вие постепенно увеличавате топлинното и слънчево натоварване. Аклиматизация се прави и ако сте отсъствали от обекта за известно време. 

 

На обекта изпитвайте хората, с които работите заедно, нека и те изпитват вас. Проверявайте говорните си способности, следете по време на работа на дали инструментите ви се струват по-тежки, дали зрението ви отслабва, дали започвате да гледате разсеяно, всичко това може е да е индикация, че топлината вече ви е обсебила и трябва бързо да се придвижите на сянка и да пиете вода.

 

ВАЖНО! Когато времето и слънцето са толкова горещи, и никакви мерки не сработват, време е да прекратите работа за този ден. Ако толкова държите да свършите нещо полезно, направете описание на инвентар, преценете как се движите като график, разгледайте дали правилата за безопасност на обекта се спазват. Тоест насочете се към работа, която можете да свършите и на сянка и дори по-далече от откритите площи на обекта.       

 

Винаги имайте план за бързо реагиране. Защото лятото и неговите температурни рекорди са много коварни и дори да спазвате съветите има опасност да попаднете под неговите удари. Така че направете си план за действие, ако усетите затопляне, замайване, гадене, обезводняване. При наличие на най-малки симптоми, просто спрете труда си и се преместете на сянка. Пийте вода, починете си малко и изчакайте, ако се чувствате негодни за работа, няма смисъл да продължавате и да си вредите още.     

 

Без значение дали работите с ръчни инструменти или с електрическа професионална техника, дали сте на строителен обект, дали работите в градината или работите на закрито, лятото е тук с всичките му предимства и недостатъци. Едно от най-големите предимства е, че дните са по-дълги, светли и отворени и предразполагат към по-качественото вършене на работата, но най-големият недостатък е постоянната заплаха за здравето заради високите температури и силното слънце. Подгответе се предварително, за да можете да запазите както здравето си, така и да в края на лятото да сте свършили конкретния работен проект по най-добрия начин.  

Оставете коментар