Правила за безопасност при работа с електрически инструменти

Публикувано от smelio 02.05.2017 0 Коментар (и)

Във voinishki.com предлагаме голям асортимент и разнообразие на Електроинструменти – както професионални електрически инструменти, така и хоби електроинструменти. Макар че това са много различни машини чисто функционално, то не случайно са сложени в една категория – те работят с електрически ток, а това ги прави мощни и силни инструменти в ръцете на всеки, който ги използва. Има обаче и една страна, която не е за пренебрегване, и тя е за правилата за безопасност при работа с електрически инструменти.

 

Правилата важат както за работата с инструментите, така и за отношението към аксесоарите, за позицията на тялото при работа с тях и за екипировката. Обърнете им внимание и се чувствайте по-сигурни когато работите с електрифицирана техника. Някои правила са по-обикновени и служат за обща култура, но други са важни и понякога не ги забелязваме от бързането да свършим някаква работа.

 

Използвайте електроинструментите с грижа. Пазете ги в изправност и ги почиствайте според техните изисквания, за да са винаги под ръка и готови за работа. Винаги сменяйте аксесоарите и принадлежностите на инструментите според инструкциите и наръчниците. Използвайте точния инструмент за дадения вид работа. Не насилвайте хоби електроинструменти да вършат работа предназначена за професионалната техника. Иначе ще претоварите машината и прегреете двигателя, а това води до повреди.  

 

Освен ако електроинструментите не са изрично предназначени за работа в близост до запалими изпарения и газове, не ги използвайте на такива места. Пазете кабела в добро състояние. Пазете го от топлина, масла и остри ръбове. Никога не носете електрически инструмент като го държите за кабела.  При най-малко съмнение за повреден кабел, извадете инструмента от употреба и съобщете на колегите.

 

Най-голямата опасност при работа с електроинструменти идва от електрически шок. Затова винаги бъдете сигурни, че инструментът е заземен. Много внимавайте за влажна среда и особено ако работниците са изпотени. Влагата придвижва електричеството по-лесно през тялото, затова използвайте специални гумени ръкавици, когато работите на влажно място или се изпотявате лесно.  Носете винаги работна екипировка, махнете висящите дрехи и разните накити по вас, дори да работите вкъщи. Пазете баланс докато работите и осигурете зона за сигурност около вас.

 

След като свършите, почистете мястото, защото и замърсената среда води до инциденти. Това са само повърхностни съвети. Всички електроинструменти имат със себе си наръчник, който да спазвате. Четете инструкциите и усъвършенствайте себе си според работата, която вършите.  

Оставете коментар